Пореским инспекторима 33 мјесеца затвора и 95.000 КМ новчане казне

Небојша Томашевић
Пореским инспекторима 33 мјесеца затвора и 95.000 КМ новчане казне

БАЊАЛУКА – Суспендовани  инспектори Пореске управе Републике Српске Игор Граховац, Снежана Драгичевић - Митровић и Драгослав Тубић,  оптужени за трговину утицајем и примање мита, закључили су споразуме о признају кривице са Републичким тужилаштвом и пристали да буду осуђени на укупно двије године и девет мјесеци затвора и 95.000 КМ новчане казне.

Споразуме је прихватило вијеће бањалучког Окружног суда. Предсједник вијећа Синиша Марковић најавио је изрицање пресуде у понедјељак.

Споразумом је предвиђено да Граховац буде осуђен на девет мјесеци и 10.000 новчане казне за трговину утицајем. Предвиђена му је и забрана обављања послова државног службеника на три године.

Према споразиму Снежена Драгичевић Митровић биће осуђена на годину затвора и новчану казну од 50.000 КМ,  а Тубић на годину затвора и новчану казу од 35.000 КМ за примање мита. Обома је у споразуму предвиђена петогодишња забрана обављања послова државног службеника.

Имајући у виду да нико од поменуте тројке није осуђен на казну већу од годину дана затвора, сви ће бити у прилици да исту откупе те не заврше иза решетака.

Образлажући споразуме републички тужилац Жана Бојић рекла је да су сви оптужени од почетка признали кривицу и исказали кајање.

- Тужилаштво се руководило ефикасношћу и економичношћу поступка.  Изразили су кајање и признали кривицу и сматрамо да ће се постићи сврха кажњавања предвиђеним казнама - рекла је тужилац Бојић.

Додала је да Митровић и Граховац нису осуђивани, док је Тубић осуђиван за угрожавање јавног саобраћаја, али то није отежавајуће јер се не радо о коруптивном кривичном дјелу.

Одбрана оптужених молила је суд да им одобри дужи рок за плаћање новчане казне и на рате.

Према оптужници Републичког тужилаштва поменути инспектори су "пали" због сумње да су од власника салона љепоте у Бањалуци узели 5.000 КМ мита да би смањили казну. Граховцу се на терет ставља трговина утицајем, а Драгичевић-Митровић и Тубићу примање мита. 

Пореску контролу оштећене Ј.Г., власнице салона љепоте у Бањалуци обавили су инспектори Снежана Драгичевић-Митровић и Драгослав Тубић 7. новембра лани. Тада је утврђено да постоје докази о имовини, обавезама или издацима који се не могу објаснити пријављеним приходима које порески обвезник има на располагању. Граховца оптужница терети  да је након разговора са власницом салона љепоте Ј.Г., и њеним супругом Г.Г. посредовао код “колега” да не уносе у записник обавезе и доказе из поступка провјере пријављивања и плаћања пореских обавеза. Снежану Драгичевић-Митровић и  Тубића терете да су од Г. Г и његове супруге Ј. Г., прво тражили 6.000 КМ, а потом износ спустили на 5.000 КМ, да у оквиру својих службених овлаштења не изврше службену радњу.

Како стоји у оптужници Г.Г је, у јутарњим сатима 6. децембра 2023. године на унапријед уговореном састанку у кафе бару гдје су били Драгичевић-Митровић и Тубић, на столу за којим су сједили између роковника спустио бијелу коверту у којој се налазио претходно захтијевани новац у износу од 5.000 КМ у унапријед припремљеним новчаницама, обиљеженим по апоенима и серијским бројевима.

- Након завршеног састанка Драгичевић-Митровић је са стола узела бијелу коверту са новцем и роковницима, а потом су заједно напустили објекат када су им пришли припадници МУП-а Републике Српске и ухапсили их - прецизирано је у оптужници.

Оптужени су ухапшени 6. децембра лани у акцији "Афродита" и били су мjесец dana у притвору што ће се им урачунати у казне.

Занимљиво је да је Тубић ухапшен дан прије рођендана дјетета.

Сви оптужени су потврдили да су суспендовани и примају пола плате од 950 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана