Poreskim inspektorima 33 mjeseca zatvora i 95.000 KM novčane kazne

Nebojša Tomašević
Poreskim inspektorima 33 mjeseca zatvora i 95.000 KM novčane kazne

BANjALUKA – Suspendovani  inspektori Poreske uprave Republike Srpske Igor Grahovac, Snežana Dragičević - Mitrović i Dragoslav Tubić,  optuženi za trgovinu uticajem i primanje mita, zaključili su sporazume o priznaju krivice sa Republičkim tužilaštvom i pristali da budu osuđeni na ukupno dvije godine i devet mjeseci zatvora i 95.000 KM novčane kazne.

Sporazume je prihvatilo vijeće banjalučkog Okružnog suda. Predsjednik vijeća Siniša Marković najavio je izricanje presude u ponedjeljak.

Sporazumom je predviđeno da Grahovac bude osuđen na devet mjeseci i 10.000 novčane kazne za trgovinu uticajem. Predviđena mu je i zabrana obavljanja poslova državnog službenika na tri godine.

Prema sporazimu Snežena Dragičević Mitrović biće osuđena na godinu zatvora i novčanu kaznu od 50.000 KM,  a Tubić na godinu zatvora i novčanu kazu od 35.000 KM za primanje mita. Oboma je u sporazumu predviđena petogodišnja zabrana obavljanja poslova državnog službenika.

Imajući u vidu da niko od pomenute trojke nije osuđen na kaznu veću od godinu dana zatvora, svi će biti u prilici da istu otkupe te ne završe iza rešetaka.

Obrazlažući sporazume republički tužilac Žana Bojić rekla je da su svi optuženi od početka priznali krivicu i iskazali kajanje.

- Tužilaštvo se rukovodilo efikasnošću i ekonomičnošću postupka.  Izrazili su kajanje i priznali krivicu i smatramo da će se postići svrha kažnjavanja predviđenim kaznama - rekla je tužilac Bojić.

Dodala je da Mitrović i Grahovac nisu osuđivani, dok je Tubić osuđivan za ugrožavanje javnog saobraćaja, ali to nije otežavajuće jer se ne rado o koruptivnom krivičnom djelu.

Odbrana optuženih molila je sud da im odobri duži rok za plaćanje novčane kazne i na rate.

Prema optužnici Republičkog tužilaštva pomenuti inspektori su "pali" zbog sumnje da su od vlasnika salona ljepote u Banjaluci uzeli 5.000 KM mita da bi smanjili kaznu. Grahovcu se na teret stavlja trgovina uticajem, a Dragičević-Mitrović i Tubiću primanje mita. 

Poresku kontrolu oštećene J.G., vlasnice salona ljepote u Banjaluci obavili su inspektori Snežana Dragičević-Mitrović i Dragoslav Tubić 7. novembra lani. Tada je utvrđeno da postoje dokazi o imovini, obavezama ili izdacima koji se ne mogu objasniti prijavljenim prihodima koje poreski obveznik ima na raspolaganju. Grahovca optužnica tereti  da je nakon razgovora sa vlasnicom salona ljepote J.G., i njenim suprugom G.G. posredovao kod “kolega” da ne unose u zapisnik obaveze i dokaze iz postupka provjere prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza. Snežanu Dragičević-Mitrović i  Tubića terete da su od G. G i njegove supruge J. G., prvo tražili 6.000 KM, a potom iznos spustili na 5.000 KM, da u okviru svojih službenih ovlaštenja ne izvrše službenu radnju.

Kako stoji u optužnici G.G je, u jutarnjim satima 6. decembra 2023. godine na unaprijed ugovorenom sastanku u kafe baru gdje su bili Dragičević-Mitrović i Tubić, na stolu za kojim su sjedili između rokovnika spustio bijelu kovertu u kojoj se nalazio prethodno zahtijevani novac u iznosu od 5.000 KM u unaprijed pripremljenim novčanicama, obilježenim po apoenima i serijskim brojevima.

- Nakon završenog sastanka Dragičević-Mitrović je sa stola uzela bijelu kovertu sa novcem i rokovnicima, a potom su zajedno napustili objekat kada su im prišli pripadnici MUP-a Republike Srpske i uhapsili ih - precizirano je u optužnici.

Optuženi su uhapšeni 6. decembra lani u akciji "Afrodita" i bili su mjesec dana u pritvoru što će se im uračunati u kazne.

Zanimljivo je da je Tubić uhapšen dan prije rođendana djeteta.

Svi optuženi su potvrdili da su suspendovani i primaju pola plate od 950 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana