Поповић и Жупљанин ослобођени кривице

Небојша Томашевић
Поповић и Жупљанин ослобођени кривице

Бањалука - Недељко Поповић и Слободан Жупљанин ослобођени су у бањалучком Окружном суду оптужби да су продајом земљишта и објеката предузећа "Фруктона" оштетили буџет Републике Српске за 4,35 милиона марака.

Поповић је био предсједник Управног одбора и Скупштине акционара бањалучке "Фруктоне", чије је већински власник постао 2003. године, а Жупљанин директор предузећа "Интеринвест Крајс" које је купило земљиште поменуте фирме. Ослобађајућу пресуду изрекла је судија Сњежана Кудрић која није образлагала своју одлуку. Изрицању пресуде није присуствовао Поповић и адвокат оптужених, док је Жупљанин одбио да коментарише пресуду.

Републички тужилац Светланка Бијелић такође није коментарисала пресуду, али је најавила жалбу.

Ослобађајућа пресуда Поповићу и Жупљанину изречена је након поновљеног суђења јер је Врховни суд РС укинуо ранију пресуду бањалучког Окружног суда којом је Поповић био осуђен на двије године и два мјесеца, а Жупљанин на годину и седам мјесеци затвора јер му је помогао у кривичном дјелу. У овом случају раније је правоснажно осуђен директор бањалучке подручне јединице Пореске управе РС Витомир Ђукић на годину и шест мјесеци затвора.

Поповић и Жупљанин су били оптужени да су заједно са Ђукићем незаконито продали земљиште и објекте "Фруктоне" у бањалучкој Београдској улици за 10,5 милиона марака иако је оно било под хипотеком Пореске управе РС. Новцем од продаје платили су непостојећа и недоспјела потраживања, те су онемогућили наплату пореског дуга од 4,35 милиона марака. Продаја је обављена 2008. године, а купац непокретности је било предузеће Слободана Жупљанина "Интеринвест Крајс" из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана