Поново осуђени Срђан Радуловић и Огњен Стијак: Бившим инспекторима 13 година и 9 мјесеци затвора због продаје дроге

Небојша Томашевић
Поново осуђени Срђан Радуловић и Огњен Стијак: Бившим инспекторима 13 година и 9 мјесеци затвора због продаје дроге

БАЊАЛУКА - Бивши полицијски инспектори Срђан Радуловић (36) из Бањалуке и Огњен Стијак (36) из Костајнице у поновљеном поступку у бањалучком Окружном суду осуђени су на 13 година и девет мјесеци затвора због организоване продаје наркотика, фалсификовања и изнуде исказа.

Радуловић је осуђен на осам година и шест мјесеци и осим за шверц дроге и фалсификовање осуђен је за изнуду исказа. 

Стијак је осуђен на пет година и три мјесеца због продаје дроге и фалсификовања службене исправе.

Радуловићу је сада за пола године смањена казна, а Стијак је добио исту казну као и раније.

Пресудом је Радуловић означен као вођа криминалног удружења, Стијак као припадник. 

Радуловић и Стијак осуђени јер су били дио организоване групе која је препродавала дрогу од 2011. до октобра 2013. године. 

Наводи се да је продајом руководио Радуловић који је ангажовао нарко-дилера Горана Бошњака да за њих препродаје дрогу. За потребе злочиначког удружења оптужени су узимали дио дроге заплијењене током полицијских акција. 

У пресуди стоји да су ангажовали друга лица да за њих продају наркотике те су тако Дамиру Чудићу и Владимиру Кесићу давали да за њих продају марихуану. Наводи се да да је Бошњак за инспекторе продао око осам килограма хероина и Радуловићу предао 100.000 КМ. 

Кесић и Чудић продали су око 6.7 килограма марихуане за 17.000 КМ. Они су дрогу продавали чак и код Основне школе "Бранко Ћопић" у Борику.

Радуловић и Стијак и су раније били осуђени на 14 година и три мјесеца, али је ту пресуду на основу жалби одбране укинуо Врховни суд Републике Српске и вратио на ново суђење. 

Том укинутом пресудом Радуловић је био осуђен на девет година, а Стијак на пет година и три мјесеца.  

Пресуда двојцу укидана је и раније и они су осуђивани два пута, а 2015. године били су осуђени на 16 година и пет мјесеци затвора и тада је Радуловић добио 11 година робије, а Стијак пет година и пет мјесеци затвора. 

Ту пресуду је потврдио Врховни суд РС у марту 2016. године, али је Уставни суд БиХ  у марту 2018. године прихватио апелацију оптужених па је пресуда укинута и случај враћен на ново одлучивање.

Забрана

Пресудом је Срђану Радуловићу и Огњену Стијаку на пет година забрањено обављање послова службене дужности. 

Вријеме проведено у затвору неће се урачунати у ту мјеру.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана