Осуђени бивши челници Литватранса Бановићи

Агенције
Осуђени бивши челници Литватранса Бановићи

ТУЗЛА - Кантонални суд Тузла је на основу оптужнице Кантоналног тужилаштва Тузланског кантона донио осуђујућу првостепену и неправоснажну пресуду за бившег директора фирме Литватранс Бановићи Адила Каравдића (58) и за бившег предсједника Надзорног одбора ове фирме Салку Авдића (67).

Првостепеном пресудом Каравдићу је изречена казну затвора у трајању од једне године и шест мјесеци док је Авдићу изречена казна затвора у трајању од десет мјесеци. 

Оптужницом се Каравдићу на терет ставља злоупотреба положаја и овлашћења, док Авдића  терете за помагање у извршењу истог кривичног дјела.

У пресуди је наведено да се од Каравдића одузима имовинска корист прибављена кривичним дјелом  у износу од око 33.500 КМ,  а од Авдића у износу од око 21.000 КМ по правоснажности пресуде.

Каравдић као бивши директор фирме, и Авдић који му је помогао у томе, се терете да су од 2003. до 2014. године, лично или преко посредника, захтјевали од одређеног броја особа да исплате новчане износе или предају дионице Литватранса како би се те особе или њихови сродници запослили у тој фирми.

У оптужници је наведено да је 13 особа Авдићу или другим посредницима предало различите износе новца од 2.000 до 5.000 КМ прије или након самог закључења уговора о раду, те су двије особе уступиле Каравдићу око 250 дионица фирме за своје или запослење својих сродника.

На тај начин је Каравдић себи или другима прибавио имовинску корист у износу од око 54.000 КМ, док му је Авдић помогао у извршењу већег броја поменутих радњи, саопштено је из Кантоналног тужилаштва Тузланског кантона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана