Осуђен бивши полицијски инспектор: Узео мито, изгубио слободу!

Небојша Томашевић
Осуђен бивши полицијски инспектор: Узео мито, изгубио слободу!

БАЊАЛУКА - Бивши полицијски инспектор Далибор Бошњаковић из Бијељине осуђен је у бањалучком Окружном суду на двије године и осам мјесеци затвора јер је узео мито од Жељка Делића, иначе жртве кривичног дјела које је истраживао.

Осим казне затвора суд му је изрекао петогодишњу забрану обављања полицијског посла у коју се не рачуна вријеме проведено у затвору.

Бошњаковић је осуђен по двије тачке оптужнице за продужено кривично дјело примања мита од Жељка Делића у износима од по 10.000 КМ. 

Према пресуди Бошњаковић је Делића познавао као оштећеног у истрази која се водила против некадашњег директора, а сада в.д. замјеника директора Цивилне заштите Републике Српске Милана Новитовића, због угрожавања сигурности.

- Оптужени је искористио свој службени положај и границе својих овлашћења те је 22. децембра 2021. позвао Делића телефоном. Након тога су се састали на бензинској пумпи и Делићу је рекао да Новитовић угрожава његов и живот његове породице, што је код њега изазвало страх. Тражио је од њега 40.000 КМ како би га заштитио од Новитовића - наводи се у пресуди.

Додаје се да је Делић 23. децембра у бијелој коверти Бошњаковићу предао 10.000 КМ на платоу испред бензинске пумпе. Надаље се наводи да је оптужени  поново звао Делића 15. фебруара 2022. године и по истом основу тражио још 10.000 КМ.  Састали су се на истој пумпи и Делић  је Бошњаковићу предао бијелу коверту са 10.000 КМ у означеним новчаницама. Одмах након тога је ухапшен и у притвору је провео два мјесеца. Вријеме проведено у притвору урачунато му је у изречену казну.

Суд је прихватио и имовинско-правни захтјев оштећеног Делића и Бошњаковић је дужан да му исплати 10.000 КМ и то 15 дана након правоснажности пресуде.

Бошњаковић и његов адвокат нису присуствовали изрицању пресуде. 

Судија Зорица Барош у образложењу пресуде је навела да је тужилаштво исказима свједока и материјалним доказима доказало да је оптужени починио дјело које му је стављено на терет.

- Приликом одмјеравања казне суд је цијенио све околности у оквиру општих правила о одмјеравању казне - истакла је Барош.

Иначе, Новитовић је раније свједочио да му Делић дугује 109.000 КМ, јер је гарантовао за њега у набавци одређене робе коју није платио. Појаснио је да је он тај дуг измирио фирмама, те да Делић тај новац сада дугује њему. Делић га је пријавио полицији и против Новитовића је вођена истрага коју је тужилаштво обуставило. 

Бошњаковић је, након потврђивања оптужнице, отпуштен из МУП-а Српске. 

Он је био директни свједок убиства инспектора Ненада Марковића испред кафе бара ”Џил” у Бијељини, за које је оптужен Никола Кокановић из Брчког.  Кокановић је и на њега покушао да пуца, али је остао без метака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана