Ослобођени крим. техничари у предмету Давид Драгичевић!

Небојша Томашевић
Ослобођени крим. техничари у предмету Давид Драгичевић!

БАЊАЛУКА - Криминалистички техничари Зоран Бошњак и Микица Марјанац, оптужени за спречавање доказивања у предмету Давид Драгичевић због нестанка боксерица убијеног младића, у Основном суду у Бањалуци ослобођени су кривице.

Судија Радмила Медаковић је истакла да се одбацују оптужбе против оптужених за кривично дјело спречавање доказивања из разлога наступања апсолутне застаре кривичног дјела. 

Поменуте је Основни суд у Бањалуци два пута ослобађао кривице због недостатка доказа, а обе пресуде је укинуо Окружни суд у Бањалуци и вратио на ново суђење.

Судија Медаковић је образлажући пресуду на неки начин за застару овог случаја окривила законодавце и лоше законске одредбе као и другостепени суд.

- Законодавац се поиграо када је у релативно кратком року три пута мијењао рокове застаре за кривична дјела. Тако је за ово кривично дјело спречавање доказивања по важећем закону до 2017. године релативна застара била пет, а  апсолутна десет година од извршења кривичног дјела. Измјенама 2017. године је то промијењено па је релативна застара за ово кривично дјело прописана  на три, а  апсолутна на шест година. Тренутним законом на основу измјена из 2021. године релативна застара за ово кривично дјело је десет, а  апсолутна 20 година након извршења кривичног дјела - појаснила је судија Медаковић.

Нагласила је да се у праву примјењује блажи закон за оптуженог па је тако било и у овом случају  па се суд руководило роковима застаре од три односно, шест година.

- Другостепени суд је у овом случају два пута укидао пресуду и покушао да натјера првостепени да мисли њиховом главом. Не могу никога осудити ако за то нема доказа, без обзира на притиске. Другостепени суд је имао могућност да послије укидања пресуде закаже рочиште и одржи претрес и тако убрза процес, али то није радио - рекла је Медаковићева.

Истакла је да је другостепени суд 13. децембра 2023. године када је укинуо пресуду знао да ће наступити апсолутна застара.

- Било је јасно да се с обзиром на рок застаре не може предмет завршити и могао је да закаже рочиште. Сматрам да је одлука законодавца да из закона брише одредбу да је другостепени суд дужан да након што је већ једном укинуо пресуду закаже главни претрес и одржи суђење допринјела одуговлачењу судски процеса. Да је  у овом случају поштована та одредба процес би трајао краће  - казала  је Медаковићева.

Истакла је да честе измјене рока застара и укидање пресуда по неколико пута и враћање на ново суђење стварају несигурност код странака, али и код суда.

Оптужницом Маријанцу и Бошњаку је било стављано на  терет да су бацили боксерице које су 25. марта 2018. године, након обдукције, скинуте с Давидовог тијела и пребачене у депозит Полицијске управе Бањалука у просторију за сушење предмета, одакле су нестале. Давид Драгичевић нестао је у ноћи између 17. и 18. марта 2018. године,  а његово тијело је пронађено 24. марта на ушћу Црквене у Врбас. Полиција је смрт окарактерисала као задесну, да би три мјесеца каснијеОкружно јавно тужилаштво у Бањалуци случај квалификовало као убиство. Починиоци до данас нису откривени, а истрагу је преузело Тужилаштво БиХ.

Поступајући тужилац Далибор Врећо  је истакао да сматра да је у овом случају било довољно доказа да се оптужени осуде.

- Првостепени суд није поступио по упутама Окружног суда и прихватио доказе из којих се могао увјерити да је кривично дјело у цјелости доказано-рекао је Врећо.

Бранилац  Микице Марјанца Александар Јокић и Дамир Алагић који брани Зорана Бошњака указали су да у овом случају и да није било застаре нема доказа за осуду.

Јокић је указао на измјене законских  одредби везано за застару кривичног дјела те напоменуо да и Врховни суд Српске сматра да се за оптужене мора примијенити Закон који прописује краћи рок застаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана