Нова пресуда за злочин у Кољанима: За убиство старца 11 година затвора

Небојша Томашевић
Foto: Архива/Принтскрин

БАЊАЛУКА - Богдан Вајукић (23)  из Кољана код Лакташа у поновљеном поступку у бањалучком Окружном суду је осуђен на 11 година  затвора за убиство Гојка Веселића (76) чије је тијело бацио у бунар.

Осуђен је да је убиство починио са евентуалним умишљајем. Суд није прихватио да се ради о тешком убиству на свиреп начин, већ обичном убиству.

Кћерка убијеног Веселића, Дијана Петковић по изрицању пресуде заплакала је у судници.

Вајукић је раније био осуђен на 10 година затвора за смрт Веселића, односно за наношење тешке повреде са смртном посљедицом.

Суд је тада промијенио квалификацију па га није осудио за тешко убиство на свиреп и подмукао начин, како је био оптужен.

Ту пресуду је укинуо Врховни суд Републике Српске па је случај враћен на ново суђење.

Након тога је измијењена оптужница и на терет му је стављено тешко убиство "на свиреп начин", умјесто "на свиреп и подмукао начин".

Према пресуди злочин се  догодио 24. јануара прошле године  у кући Веселића у селу Кољани код Лакташа.

Наводи да је Вајукић био пијан и имао око 2.4 промила алкохола у крви када је дошао у кућу старца  тог дана  између 18.30 и 19.30 часова.

Он је  послије свађе напао старца и претукао га.


- Више пута га је ударио песницима по глави и тијелу, те му пригњечио грудни кош усљед чега је дошло до поремећаја дисања због обостраног вишеструког прелома ребара, те других повреда које су довеле до смрти - наводи се у пресуди.

Додаје се да се Вајукић наредног дана вратио у кућу Веселића те са жртве скинуо доњи веш након чега је тијело бацио у бунар у дворишту.

Судија Благоја Драгослављевић, који је предсједавао вијећем које је изрекло пресуду је рекао да суд сматра да је оптужени злочин почино с евентуалним умишљајем и свјесно.

- Био је урачуњивом стању када је починио убиство и био је свјестан да наношењем повреда може да убије жртву.

Није доказано да је дјело починио на свиреп начин и са директним умишљајем - рекао је Драгосављевић

Кћерка убијеног Веселића Дијана Петковић, рекла да је задовољна што је преквилификовано у убиство.

- Висина казне ми није битна, жао ми те младости што је учинила и бола која је нанесена мојој породици. Надам се да ће казна имати утицаја да не понови кривично дјело. Међутим, страх ме да ме доживи још неко ту судбину - рекла је

Што се тиче имовинског захтјева не очекујемо ништа, јер нема новца који би то надокнадио.

Поручила је да њему желим да му бог опрости.

Сумња се да је Вајукић прије убиства Веселића исту вече покушао да опљачка сусједну кућу баке Данице. Чак је разбио стакло на улазним вратима, али је побјегао чувши укућане како зову полицију. Због покушаја те провале Вајукић је те ноћи касније ухапшен, а полиција тада није ни знала за Веселићево убиство па су га пустили на слободу. 

За злочин се сазнало тек 26. јануара након што је Веселићева кћерка, иначе инспекторка МУП-а РС Дијана Петковић пријавила очев нестанак, уочивши трагове провале на његовом имању.

Вајукић је мјесец након изрицања раније првостепене пресуде, осуђен на пет година и девет мјесеци затвора јер је отео, претукао и опљачкао Србољуба Ћућуна и оштетио његово возило.

Мјере

Вајукићу је  уз казну изречена и двогодишња мјера обавезног психосоцијалног третмана. Та мјера рачунаће се од правоснажности пресуде.

Осим тога продужен му је притвор, а вријеме које провео до сада иза решетака  урачунато је у казну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана