Негирали кривицу за ратни злочин

Небојша Томашевић
Негирали кривицу за ратни злочин

Бањалука - Горан Нишевић звани Циго (46) из Београда и полицајац из Приједора Миленко Берић (47), који су оптужени за ратни злочин против цивилног становништва, негирали су кривицу у бањалучком Окружном суду.

Они су пред судијом за претходно саслушање изјавили да се не осјећају кривим за злочине који им се стављају на терет.

Према оптужници, Нишевић и Берић су злочин починили у јулу 1992. године у Трнопољу код Приједора.

У оптужници се наводи да су свјесно и вољно учествовали у убиству два цивила бошњачке националности.

Додаје се да су наоружани аутоматским пушкама 9. јула 1992. године у пријеподневним часовима дошли у Трнопоље. Наводи се да су били обучени у војничке униформе.

Прво су дошли до куће И. Х., гдје су се раздвојили. Тада  је Нишевић отишао са још неколико особа до куће Суада Сивца, удаљене око 200 матара од куће И. Х. Ту су Суаду Сивцу и Г. С. Нишевић и остали наредили да крену с њима, што су они и учинили.

За то вријеме оптужени Берић је био испред куће И. Х. Послије одређеног времена Нишевић и остали довели су Сивца и Г. С. пред кућу И. Х., одакле су сви заједно кренули у правцу пруге у Трнопољу. У оптужници се наводи да су Нишевић, Берић и остали усмртили Суада Сивца и Г. С. на неутврђен начин, а њихова тијела још нису пронађена.

Оптужницу против Нишевића и Берића бањалучко Окружно тужилаштво подигло је 30. јуна, а Окружни суд потврдио 3. јула ове године.

Нишевић тренутно живи и ради у Београду, а Берић живи у Приједору. Обојица се бране са слободе, а до сада су неосуђивани. Берић је током изјашњења о кривици казао да је и ратни војни инвалид који је два пута рањаван.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана