Настављено суђење Радиславу Јовичићу: Уговор о набавци опреме без банкарске гаранције

Небојша Томашевић
Настављено суђење Радиславу Јовичићу: Уговор о набавци опреме без банкарске гаранције

Бањалука - Фирма “Оптел” са којом је бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић (46) закључио уговор о набавци опреме за УКТ систем радио веза, није имала банкарску гаранцију за тај посао, а с том информацијом министар је био упознат.

Ово су јуче у бањалучком Основном суду изјавили свједоци тужилаштва на суђењу Јовичићу и некадашњем директору “Оптела” Алешу Мајкићу које терете да су МУП РС оштетили за више од 260.000 КМ.

- Фирма је испуњавала сву процедуру за набавку опреме, али постојала је сумња да финансијски лоше стоји и да би пореска управа могла да блокира новац. То сам пренијела министру, али он тада није ништа рекао - казала је начелница Управе за информационо-комуникационе технологије МУП-а РС Дивна Ловрић и потврдила да “Оптел” никада није испоручио опрему.

Појаснила је да је за набавку ове опреме вођен преговарачки поступак с обзиром на њену специфичност па је документација о томе била под ознаком “тајно”. Истакла је да министар од ње тада није тражио да се нека фирма фаворизује.

Бивша радница Управе за материјално-финансијске и имовинске послове МУП РС  Јасна Ковачевић рекла је да јој је Мајкић казао да не може да испуни банкарску гаранцију и да је то рекла надлежнима. Истакла је да је у вези с тим случајем правила два записника и у једном је навела да фирма не може да испуни банкарску гаранцију, а у другом ју је изоставила.

- Шефица Ранка Ковачевић ми је када су се она и друга колегиница вратиле са састанка од министра рекла да избришем то све у вези банкарске гаранције и тражења мјеница из записника. Претпостављам да је министар знао да фирма не може да да банкарску гаранцију, али ја нисам с њим контактирала и не могу да тврдим - казала је Ковачевићева.

Појаснила је да је Мајкић тражио аванс и наглашавао да његова фирма није имала губитак те му је након закључења уговора уплаћен аванс.

Некадашњи начелник Управе за материјално-финансијске и имовинске послове МУП РС Ранка Ковачевић истакла је да је комисија за набавку опреме констатовала да “Оптел” испуњава све услове.

- Када  сам сазнала да  фирма не може да да банкарску гаранцију тражила сам да се потпише изјава под пуном материјалном одговорношћу као вид гаранције да ће посао бити обављен. Дивна Ловрић ми је рекла да треба да одемо код министра и то смо учиниле 20 септембра 2013. године. Она га је  упознала да фирма “Оптел” испуњава  услове и има сву документацију сем банкарске гаранције. Министар је рекао да се још причека - казала је Ранка Ковачевић и додала да је уговор о набавци опреме ипак потписан.

Оптужница

Бањалучко Окружно тужилаштво терети бившег министра Радислава Јовичића да је и поред тога што је знао да фирма “Оптел” из Бањалуке послује са губитком, закључио 23. септембра 2013. године уговор са њеним директором Алешом Мајкићем о набавци опреме за УКТ систем радио веза. На основу тог уговора “Оптелу” авансно је исплаћено 260.445 КМ, али опрема није испоручена. Јовичићу се на терет ставља да је несавјесним радом оштетио МУП РС за поменути износ. У оптужници се наводи да је Мајкић након што опрема није испоручена 2. септембра 2014. године као директор “Оптела” закључио споразум о вансудском поравнању са МУП РС као повјериоцем кога је заступао Јовичић. Мајкића терете да је тада издао четири бјанко потписане и овјерене мјенице иако је знао да су без покрића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана