На суђењу Здравку Милановићу због покушаја убиства супруге свједочили вјештаци: Оптужени тврди да му је алкохол помутио сјећање

Небојша Томашевић
На суђењу Здравку Милановићу због покушаја убиства супруге свједочили вјештаци: Оптужени тврди да му је алкохол помутио сјећање

БАЊАЛУКА - Здравко Милановић (67) из Лакташа, који је оптужен да је покушао да убије супругу Невенку вјештаку психијатру Сањи Вукадиновић Стојановић рекао је да је тога дана пио и да се не сјећа шта је урадио.

Вукадиновић Стојановић је у бањалучком Окружном суду казала да је вјештачењем утврдила да је оптужени у вријеме почињења кривичног дјела био смањено урачуњив, али не битно те да алкохол није био одлучујући фактор да покуша убиство супруге.

- Милановић је особа која има низак праг толеранције на фрустрације, а непосредно прије него што је починио оно за шта се терети, био је у стању афекта, љутње и бијеса. Склон је импулсивном реаговању - казала је Вукадиновић Стојановић.

Истакла је да би због нижег прага толеранције на фрустрације и склоности импулсивном реаговању оптужени могао да понови или учини ново кривично дјело. Казала је да јој је оптужени током разговора рекао да се не сјећа кривичног дјела, али да она не може да каже да ли је то тако или он свјесно лаже.

- Рекао је да је тога дана попио двије боце вискија и да се не сјећа како је пуцао у жену. Према његовој причи ту вече завршио је у хитној, али да не зна како, нити како је отишао у полицију. Казао је и да би волио да зна шта је урадио - рекла је Вукадиновић Стојановић.

Према вјештачењу специјалисте судске медицине Жељка Карана, Невенка је у нападу супруга задобила тешке повреде опасне по живот.

- Према налазу РТГ снимка, она је погођена снопом сачме, а у тијелу јој је остало бише од 120 куглица. Имала је повреде грудног коша и руке те се не може рећи да ли се ради о једном или два хица. Да јој није пружена помоћ, велика је вјероватноћа да би дошло до смртног исхода због крварења  - казао је Каран и додао да повреде које је задобила Невенка могу да оставе трајне посљедице.

Током истраге овог случаја пронађени су бројни трагови крви у кући, али и на одјећи оптуженог и оружју. Вјештак ДНК аналитичар Божана Илић потврдила је да је ДНК трагове оштећене Невенке, између осталог, пронашла на ловачкој пушци, као и на ремену за ношење. Према њеним ријечима на оружју је нађен и траг оптуженог.

Здравка Милановића тужилаштво терети да је покушао да убије супругу Невенку 15. марта ове године око 23 часа у кући у Чардачанима код Лакташа. У оптужници је наведено да је пуцао два пута из ловачке пушке у Невенку, коју је погодило 120 зрна сачме.

ПУШКА

Ловачка пушка из које је, према оптужници Здравко Милановић пуцао на супругу, дјелимично је исправна. Патрони калибра 16 милиметара нађени на лицу мјеста и у ауту потичу из метака испаљених из тог оружја. То су утврдили вјештаци балистичари Младен Новаковић и Саша Јојић.

- Из пушке је могуће испаљење хитаца, али је неисправан механизам за кочење. Четири патрона пронађена током увиђаја испаљена су из те пушке. Ловачки метак калибра 16 милиметара који нам је достављен, а ради се о неуспјелом испаљеном хицу, подудара се са карактеристикама тог оружја - казао је Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана