На суђењу за убиство Славише Крунића анализирани снимци надзорних камера: Снимљeна возила одузета од појединих оптужених

Небојша Томашевић
На суђењу за убиство Славише Крунића анализирани снимци надзорних камера: Снимљeна возила одузета од појединих оптужених

БАЊАЛУКА - Црвена "опел корса" и "голф 7" који се виде на појединим снимцима видео надзора прикупљеним током истраге убиства Славише Крунића (48) из Бањалуке и његовог пратиоца Жарка Павловића, одговарају аутомобилима која су у овом случају према документацији Тужилаштва одузета од појединих оптужених.

Утврдио је ово вјештак за  анализу видео материјала и фотографија Грегор Ковач из Словеније који је истакао да ниједан снимак није забиљежио регистарске таблице, нити се на њима могао распознати возач.

У овом случају оптужени су Бенеди Ђукановић (42), Емилио Балдо (53) и некадашњи радник „Сектора Секјуритија" Родољуб Гајић. Осим за убиства терете их и за покушај убиства  Крунићевог возача Горана Илића кога су ранили кобне вечери.

Републичко тужилаштво тврди да је "голф 7" возио Ђукановић, а црвену "корсу" убијени нападач Жељко Ковачевић.

Вјештак Ковач је појаснио да је у својој анализи поредио фотографије одузетих аутомобила које је добио од Тужилаштва и спорне снимаке видео назора. Нагласио је да су снимци које је добио оригинални и да на њима није ништа манипулисано.

- Видне су очите једнакости одузете црвене "опел корсе" и возила снимљеног камерама објеката "Рускиња" и "Бламако". "Голф" које су снимиле камере пекаре "Малта" и објекту "Рускиња" подудара се са фотографијом одузетог аутомобила којег сам добио од Тужилаштва - појаснио  је Ковач.

Истакао је да би вјештачење било много прецизније да су достављени снимци били квалитетнији.

- Неспорно је да је неко возио  аутомобиле на снимцима које сам вјештачио, али не могу потврдити да ли се радило о мушкој или женској особи. Није било могуће утврдити ни регистрације на аутомобилима које су снимиле камере- навео је вјештак из Словеније.

Адвокат оптуженог  Ђукановића питала је вјештака који му је неспорни снимак бијелог "голфа" достављен на вјештачење.

- Тужилаштво ми је доставило фотографију тог аутомобила-рекао је Ковач.

Поменути "голф", за кога Тужилаштво тврди да је возио Ђукановић, пронађен је више од годину  након убиства Крунића и Павловића у јуну ове године.

Адвокат Драган Ступар питао је вјештака Ковача  како је утврдио да су му достављени оригинални снимци с камера видео надзора.

- Материјал Вам је достављен на компакт дисковима, како сте утврдили да су то баш ти снимци с хард дискова видео надзора - питао је Ступар.

Вјештак Ковач је истакао да ради на основу поверења у правосудне институције и полицију.

- Ако ви  мислите да је неко манипулисао снимцима, поднесите кривичну пријаву - закључио је вештак Ковач.

У наставку суђења оптуженима заказаном за 12. јануар наредне године, Републичко јавно тужилаштво саслушаће вештака МУП Републике Српске који је анализирао позиве оптуженог Родољуба Гајића.

Крунић и Павловић убијени су лани 22. априла у близини Крунићеве куће у Гламочанима, код Лакташа. Тада је рањен Илић, а у размјени ватре убијен је Ковачевић, који је означен као један од нападача.

Оптужница

Ђукановића и Балду терете да су заједно са Ковачевићем организовали и припремили злочин. Гајића, Крунићевог радника и члана личног обезбјеђења његове супруге и дјеце, терете за помагање убиства јер је Ковачевићу одао информације о кретању свог газде и обезбјеђењу у замјену за опрост дуга. Убиство су, према оптужници, извршили Ђукановић и Ковачевић, који су из аутоматских пушака испалили најмање 36 хитаца на џип у којем се налазио Крунић. Балдо је, био осматрач и дојавио је када је возило кренуло у засједу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана