На суђењу Новалићу прочитане вибер поруке: “Једним папиром могу Фадила закуцати”

ГС
На суђењу Новалићу прочитане вибер поруке: “Једним папиром могу Фадила закуцати”

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ је данас представило текстуалну поруку Фикрета Хоџића, власника фирме Сребрена малина која је купила спорне респираторе из Кине, у којој је истакао да “једним папиром може закуцати” федералног премијера Фадила Новалића (СДА).

Тужилац Ђермин Пашић је на рочишту пред Судом Босне и Херцеговине предочио документе и преписке за које тужилаштво сматра да доказују незаконитости у куповини респиратора. Између осталог, предочио је фактуре и профактуре за набавку.

Истакао је комуникацију из 27. априла прошле године између Хоџића и особе К.Н. преко апликације ЊхатсАпп у којој је Хоџић наводно написао:

“Могу ли на енглеском језику послати само да се овјери. Ако не може, онда да се достави попис болница у којима ће се користити”.

Тврди се да је Реџеп Хоџић, Фикретов брат, 15. јуна 2020. послао књиговодственој агенцији Свјетлост фактуру са садржајем који је другачији од садржаја профактуре. Мирна Авдибеговић, адвокатица Фикрета Хоџића, је уложила приговор констатујући да се профактуре шаљу прије испоруке робе, а фактуре након испоруке.

Нагласак тужиоца Пашића на данашњем рочишту је била на комуникацији преко Вибер групе назване “Генсек”. Прво је издвојио ону из 18. марта прошле године када је генералне секретарка Владе Федерације БиХ Едита Калајџић поручила Новалићу:

“Чујте се шефе са Себијом (оп. а. диркторицом Клиничког центра Универзитета у Сарајеву Себијом Изетбеговић) у вези цијена респиратора”.

Издвојена је и преписка у споменутој Вибер групи из 27. априла 2020. за коју је Пашић навео да доказује да су Новалић и федерална министрица финансија Јелка Милићевић (ХДЗ) били у потпуности упознати с набавком респиратора.

Предочена је и Вибер комуникација између Калајџић и директора канцеларије Федералне владе Хасана Ганибеговић. Он је Калајџић прослиједио упозорење извјесног Едвина Кучуковића, а које је предочено на рочишту из 4. јуна ове године.

“Молим вас прослиједите ово до премијера. Хоћу да ми је савјест чиста у овим тешким временима. Чувајте се респиратора које сте набавили. Пацијенти умиру на тим респираторима, јер долази до руптуре плућа. Овакве вам могу набавити хиљаду комада по цијени од 9.000 долара”, написао је наводно Кучуковић.

А потом је Ганибеговић у поруци Калајџић прослиједио и Кучуковићеву констатацију да су “добили баш те респираторе”.

Хоџићева адвокатица је поново уложила приговор на ову преписку питавши ко је Кучуковић, зашто је он релевантан јер није свједок у овом предмету те је констатовала да је већ тада “била медијска хајка и свако је имао своје мишљење о респираторима”.

У Вибер комуникацији из 28. априла 2020. Ганибеговић је Калајџић казао да “Бахра и шеф набављају (оп. а. респираторе), а ако се није упетљао и Чеха”. Потом му је Калајџић одговорила да је то “ужас, да треба све подерати”.

На исти дан је Калајџић у Вибер групи “Генсек” поручила Новалићу да уговор о набавци респиратора треба раскинути.

“Шефе, овај уговор треба раскинути јер респиратори нису достављени на вријеме. Треба казати да ништа не преузимају”, упозорила је Калајџић.

Федерални премијер Новалић назива Калајџић “бебо” и одговара:

“Бебо, не можемо данас одустати. Како ћемо поништити уговор када су паре отишле у Кину”, рекао је Новалић, а на шта је Калајџић реплицирала “шта нас брига гдје су паре, није испоручио робу до 15.4.”

Касније је у преписци генерална секретарка ентитетске владе закључила да је уговор “катастрофалан”. Оцијенила је да нису испоручени тражени респиратори.

Новалић је затим у даљој комуникацији преко споменуте Вибер групе написао да “Јелкица (оп. а. федерална министрица финансија) не може радити свакојаке неподопштине, а да остане невина”. Затим је избрисао неколико порука.

Калајџић је истакла да је Милићевић, која је и замјеница премијера, могла, како је навела, предложила све одлуке и да је све могла зауставити као што је зауставила рату за Енергоинвест.

“Сада нас је довела до краја”, додала је Калајџић.

У једној од комуникација из 30. априла прошле године тадашњи директор Федералне управе цивилне заштите (ФУЦЗ) Фахрудин Солак је навео да се десила “грешка у куцању” приликом навођења шифре респиратора. Нагласио је и то да ће “ако Бог да све бити добро”.

Тужилац Пашић је издвојио и преписку из 2. маја прошле године у Вибер групи “Генсек”, а када је већ био формиран предмет у Тужилаштву Босне и Херцеговине због наводних незаконитости приликом куповине респиратора.

Након што су оптужени сазнали да су предмет истраге, премијер Новалић је у овој Вибер групи навео да би Хоџић требало да гостује на Фаце ТВ код Сенада Хаџифејзовића. Оцијенио је да би то требала бити прилика да се скрене пажања јавности са њега.

“Фикрет би требао да гостује код Сенада, могао би скренути фокус са нас (...). Ако Џенана каже да треба гостовати, онда нека га она спреми за гостовање”, нагласио је Новалић закључивши да им “Сенад може помоћи”.

Навео је и то да “они раде за Клиџ”.

Захтијевао је и од других учесника Вибер комуникације да бришу поруке”. Потом се осврнуо поново на министрицу Милићевић.

“Јелка и ХДЗ се ушутили”, навео је.

Потом је Новалић Ганибеговићу поручио да је Хоџић “од почетка правио грешке”.

Истакнута је и комуникација између Хоџића и особе именоване као Асим, а за коју се од раније претпоставља да је ријеч о функционеру СДА Асиму Сарајлићу, када је Хоџић казао да је “Фадил у**о цијелу ствар и да је он најодговорнији”.

Тужилац Пашић је предочио и комуникацију између Хоџића и Насера Орића. Тада је имао поруку за премијера Новалића.

“Фадил нас уби ногама. Прочитај Аваз. Лик није нормалан (...) Једним папиром Фадила могу закуцати”, истакао је Хоџић.

Сљедеће рочиште је заказано за 30. јуни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана