Мјештани Драгочаја свједочили о убиству Славише Ћулума: Свједок чуо мотоциклисту да је питао: "Јеси ли сигуран да је то он?"

Небојша Томашевић
Foto: Скриншот

БАЊАЛУКА - Пет минута након пуцњаве у којој је убијен Славиша Ћулум (36) из смјера мјеста злочина прошао је мотоцикл на којем су била два мушкарца у војним маскирним униформама, а један од мјештана Драгочаја је чуо како неко од њих пита „Да ли је то то, јеси ли сигуран да је то он?".

Испричали су то у бањалучком Окружном суду на суђењу оптуженом за убиство Ћулума Синиши Шакићу званом Кинез (36) свједоци тужилаштва Иво Богдановић и Славен Марић који живе у близини мјеста убиства.

- Тог дана шетао сам с дјецом путем који иде од Мотика према Бањалуци и док сам пролазио поред куће комшије Иве чуо сам више пуцњева.  Када сам након пет минута сишао с асфалта на пут који  води мојој кући чуо се лаган звук мотора, а затим и ријечи "да ли је то то, јеси сигуран да је то он", нешто у том смислу - рекао је свједок Марић.

Истакао је да претпоставља да је неко од људи на мотоциклу то рекао, али не зна да ли су они међусобно разговарали или причали путем телефона. 

Марић је казао да није видио мотоцикл ни колико је људи било на њему,  а на питање одбране да ли је чуо рафалну паљбу или узастопне појединачне пуцње, он је појаснио да је то било сличније рафалној пуцњави.

На питања Шакићевог браниоца Жељка Шурлана овај свједок је детаљно описао где се налазио када је чуо глас и шта се налазило око њега. 

Казао је да је у то вријеме на путу видио мањи камион и "пасат" караван те да је након пуцњаве њега сусрела рођака и преузела његово млађе дијете, а он је након тога чуо мотоцикл који је наишао. 

На питање Шурлана да ли је на путу видио бициклисту и људе Марић је казао да није, те појаснио да је тај крај доста миран, али да повремено долазе ловци, те да се чује њихова пуцњава.

Потврдио је и да је ишао у школу са Недељком Ћулумом, покојним Славишиним братом, који је такође убијен.

- Приговарам исказу сведока, јер је очигледно да нагађа. Између њега и пута су два реда дрвећа и шибља, ништа није могао видјети, а ни чути - рекао је Шурлан.

Марићев комшија, Иво Богдановић казао је да је пет минута након пуцњаве видио мотоцикл на коме су била два млађа мушкарца.

- Пролетили су као метак крај моје куће из правца Мотика и отишли према Драгочају. Имали су  војне шарене униформе - казао је Богдановић.

Тужилац Сњежана Петковић га је подсјетила да је, према записнику, рекао да су  особе на мотору имале кациге, те да је мотор био тамно сиви и да је његов звук био тиши. Богдановић је потврдио да је то тако било.

Испричао је да је дан прије убиства на макадамском путу у Драгочају сусрео два млађа мушкарца који су имали војне шарене  униформе, плетене капе и хирушке маске преко лица.

- Рекли су здраво и отишли. Један је имао руксак,  нисам смио гледати у очи јер не знам ко су - казао је Богдановић.

Потврдио је да су  особе на мотору имали исте униформе као и оне које је срео дан раније.

Шакића терете да је Славишу Ћулума усмртио 15. маја лани заједно са непознатом особом. 

Они су му  припремили засједу недалеко од куће жртве  у шуми у Драгочају и када је Ћулум наишао, на њега су из двије пушке испалили 22 хица и усмртили га. 

Наводи се да су злочин припремили те набавили оружје, муницију и мотоцикл с којим је извиђао мјесто  планираног напада и ликвидације.

Током свједочења Иве Богдановића с њим је тешко било успоставити комуникацију јер слабо чује. 

Он је стално понављао да не разумије и не чује шта му говоре па је предсједник судећег вијећа Бранимир Јукић наложио да му донесу слушалице након чега је свједок испричао шта је видио и чуо.

Управо због његове наглувости одбрана је приговорила на питање тужиоца да свједок објасни какав је звук мотора који је чуо и видио на дан убиства Славише Ћулума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана