Милан Новитовић o Далибору Бошњаковићу: Инспектор био крут, али није пријетио

Небојша Томашевић
Милан Новитовић o Далибору Бошњаковићу: Инспектор био крут, али није пријетио

БАЊАЛУКА - Далибор Бошњаковић био је један од полицијских инспектора који ме је испитивао у полицији на основу пријаве Жељка Делића и том приликом је био “крут” и сувише вјеровао пријави, али није било притисака и пријетњи.

Казао је ово у бањалучком Окружном суду бивши директор Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић на суђењу инспектору за примање мита.

Републичко тужилаштво Бошњаковића терети да је у оквиру истраге против Новитовића од Делића тражио мито да га заштити од “моћног човјека”.

- Током испитивања био је неумјесни коментар једне инспекторке која је рекла: “Ми све знамо. Мислиш да не знамо да је покушао и тебе да рекетира, али није било притисака - рекао је Новитовић.

Појаснио је да је Делић против њега поднио пријаву за пријетње на основу чега је и саслушан у полицији, али је истакао да он за то није никада оптужен.

Новитовић је потврдио да је касније, након испитивања Бошњаковић долазио код њега и питао га да му позајми новац или помогне да подигне кредит.

- Питао ме је и да ли бих опет био гарант да Делић од људи код којих је раније узимао опет узима пелет. Рекао сам му: “Је ли ми на челу пише да сам магарац?” - казао је Новитовић.

A building with many cars parked outsideDescription automatically generated

Испричао је да је он раније био гарант код неких људи да Делић од њих узима и продаје робу.

- Међутим, он је остао дужан и лично сам измирио дугове. Делић је признао и потписао да ми дугује 109.000 КМ. Касније је рекао да је то другачије и да је он нешто плаћао.  Звао сам га да се договоримо и да видимо колико је то и да ми врати новац, али он се стално извлачио. Једне прилике у телефонском разговору сам му рекао: “Можеш да радиш шта год хоћеш, али дуг никада не застаријева. Кад-тад ћу то наплатити” - изјавио је Новитовић.

Додао је да је тај разговор Делић снимио по наговору полицијских инспектора и након тога га пријавио за пријетње.

- Знам да су бијељински инспектори грешком хапсили Делићевог сина. Они су му, када се пожалио да има проблем у вези са дугом, вјероватно због своје грешке, савјетовали да ме назове и сними разговор. Он је то урадио и на основу разговора у коме сам рекао да ћу дуг кад-тад наплатити поднио пријаву против мене - рекао је, између осталог, Новитовић.

Истакао је да дуг Делићу никада неће опростити и поновио како вјерује да ће га наплатити. Потврдио је да да против поменутог Делића није поднио тужбу због породичних веза.

Републичко тужилаштво терети Бошњаковића за примање мита од 10.000 КМ. Према оптужници, он је застрашивао жртву из кривичног дјела које је истраживао, Жељка Делића, и од њега тражио 40.000 КМ како би га заштитио од “моћног човјека”. У оптужници стоји да је 22. децембра 2021. године путем телефона позвао Делића, кога је познавао као оштећеног из истраге која је вођена против Милана Новитовића те му је након што су се састали казао да му “моћан човјек” угрожава живот и животе његове породице. Потом је од Делића захтијевао 40.000 КМ како би их заштитио.

Оптужени Бошњаковић је средином новембра прошле године добио отказ у Министарству унутрашњих послова Републике Српске због ове оптужнице.

 Убиство

Оптужени Далибор Бошњаковић био је присутан на мјесту злочина када је Никола Кокановић хицем из пиштоља усмртио полицијског инспектора Ненада Марковића (38) испред кафића “Џил” у Бијељини.

Све се десило у ноћи између 1. и 2. октобра, а према првим резултатима истраге Кокановић и његови помагачи браћа Дени и Бојан Савић те Дејан Шарић дошли су  у клуб “Џил” како би потражили инспектора и Бошњаковића који је тад био под суспензијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана