Мандић није хтио да отвори врата полицији након убиства Богдановића

Небојша Томашевић
Foto: Принтснкрин

БАЊАЛУКА - Далибор Мандић (37) из Бањалуке, кога терете за брутално убиство радног колеге Ариела Богдановића (28), којег је избо ножем, полицији која је дошла да га ухапси није одмах желио да отвори врата и тражио је да му се представе, казао је у бањалучком Окружном суду свједок одбране полицајац Милорад Тодоровић.

- Тражили сте да се представимо и  мислим да се колега представио и рекао да смо полиција, а ви сте рекли да сте звали полицију. Нисте хтјели да отворите док не буде ту патрола, униформисана полиција иако је била. Тек након десет до 20 минута сте отворили - рекао је Тодоровић одговарајући на питања Мандића.

Додао да је оптужени сарађивао и био коректан приликом хапшења, те да је касније показао и гдје је одбацио нож и неке ствари.

Мандић је питао да ли су га у полицији везали ходнику и тражили од њега да призна дјело, на шта је свједок Тодоровић рекао да није никога везао нити га је он испитивао па то не зна. Свједок је потврдио  да је Мандић у неформалном разговору рекао да нема везе са убиством.

Током суђења на захтјев одбране поново је саслушан вјештак Жељко Каран и поново прегледан снимак убиства.

Мандић је током суђења преузео одбрану те инсистирао да умјесто адвоката Зорана Бубића он испитује и свједоке и вјештака. Тако је  током испитивања вјештака покушао да инсинуира да је постојао други нападач и да све повреде нису нанесене истим оружјем и  на начин како је утврђено обдукцијом.

-Да ли је могуће претпоставити  да су била два нападача - питао је Мандић вјештака. На то је реаговао предсједник судског вијећа Драган Улетиловић рекавши "Суд одбија питање, јасно је".

Мандић је даље наставио како се на снимцима убиства види начин на који се, како је рекао "нападач  поставио у односу на оштећеног", те упитао  да ли су повреде тако могле настати на врату ?

 - На основу овог снимка који је лош и из даљине се не може рећи детаљно како су повреде нанесене у предјелу лица и грудног коша. Ништа се не може рећи – рекао је Каран.

Мандић је питао да ли се на снимку може пребројати колико је повреда нанио нападач нашто му је Каран одговорио најмање седам, можда и више.

Оптужени је затим наставио да је његова теза да вјештак није сигуран у потпуности да су повреде нанесене онако како их је описао, те је питао да ли је могуће да су повреде на грудном кошу и на задњем дијелу тијела нанесене истовремено.

- Не, повреда на задњој страни је нанесена прва у одвојеном догађају - рекао је Каран који је касније појаснио да су повреде на грудном кошу и с предње стране жртве нанесене у једном догађају са више замаха  оштрим предметом  у врло кратком размаку између њих.

Свједок одбране Жељка Ољача  која је радила са оптуженим и убијеним, казала је да Мандић није имао сукобе ни са ким колико она зна.

– Не могу повезати тебе и Аријела, шта вам је заједничко. Аријел је живахан, отворен, а Далибор је тежи за комуникацију и интровертан -рекла је између осталог Ољача.

Мандића терете за тешко убиство почињено на свиреп или подмукао начин које починио 2. децембра прошле године око 19.35 часова на Булевару Српске војске. Како се наводи у оптужници Мандић је кобне вечери, у намјери да га убије, пратио Богдановића који је ишао из правца Тржног центра „Делта планет” према Рабровачком мосту.

Сустигао га је у близини студентског кампуса и убо ножем у предјелу горњег дијела трупа након чега је Богдановић рањен почео да бјежи те је прешао коловоз улице Булевар српске војске и пао код бензинске пумпе. Мандић му је притрчао те га ножем убо осам пута и усмртио, а затим побјегао. Убиство су снимиле  камере оближњег видео надзора.

Отац

Током прегледања видео снимка убиства Аријела Богдановића и Мандићевог испитивања вјештака Карана, отац убијеног, Томо Богдановић је заплакао. Он је  у појединим моментима прекрио рукама лице да не гледа снимак и негодовао на начин испитивања. Рочишту је присуствовао и опуномоћеник породице жртве, адвокат Марко Микеш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана