Mandić nije htio da otvori vrata policiji nakon ubistva Bogdanovića

Nebojša Tomašević
Foto: Printsnkrin

BANjALUKA - Dalibor Mandić (37) iz Banjaluke, koga terete za brutalno ubistvo radnog kolege Ariela Bogdanovića (28), kojeg je izbo nožem, policiji koja je došla da ga uhapsi nije odmah želio da otvori vrata i tražio je da mu se predstave, kazao je u banjalučkom Okružnom sudu svjedok odbrane policajac Milorad Todorović.

- Tražili ste da se predstavimo i  mislim da se kolega predstavio i rekao da smo policija, a vi ste rekli da ste zvali policiju. Niste htjeli da otvorite dok ne bude tu patrola, uniformisana policija iako je bila. Tek nakon deset do 20 minuta ste otvorili - rekao je Todorović odgovarajući na pitanja Mandića.

Dodao da je optuženi sarađivao i bio korektan prilikom hapšenja, te da je kasnije pokazao i gdje je odbacio nož i neke stvari.

Mandić je pitao da li su ga u policiji vezali hodniku i tražili od njega da prizna djelo, na šta je svjedok Todorović rekao da nije nikoga vezao niti ga je on ispitivao pa to ne zna. Svjedok je potvrdio  da je Mandić u neformalnom razgovoru rekao da nema veze sa ubistvom.

Tokom suđenja na zahtjev odbrane ponovo je saslušan vještak Željko Karan i ponovo pregledan snimak ubistva.

Mandić je tokom suđenja preuzeo odbranu te insistirao da umjesto advokata Zorana Bubića on ispituje i svjedoke i vještaka. Tako je  tokom ispitivanja vještaka pokušao da insinuira da je postojao drugi napadač i da sve povrede nisu nanesene istim oružjem i  na način kako je utvrđeno obdukcijom.

-Da li je moguće pretpostaviti  da su bila dva napadača - pitao je Mandić vještaka. Na to je reagovao predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović rekavši "Sud odbija pitanje, jasno je".

Mandić je dalje nastavio kako se na snimcima ubistva vidi način na koji se, kako je rekao "napadač  postavio u odnosu na oštećenog", te upitao  da li su povrede tako mogle nastati na vratu ?

 - Na osnovu ovog snimka koji je loš i iz daljine se ne može reći detaljno kako su povrede nanesene u predjelu lica i grudnog koša. Ništa se ne može reći – rekao je Karan.

Mandić je pitao da li se na snimku može prebrojati koliko je povreda nanio napadač našto mu je Karan odgovorio najmanje sedam, možda i više.

Optuženi je zatim nastavio da je njegova teza da vještak nije siguran u potpunosti da su povrede nanesene onako kako ih je opisao, te je pitao da li je moguće da su povrede na grudnom košu i na zadnjem dijelu tijela nanesene istovremeno.

- Ne, povreda na zadnjoj strani je nanesena prva u odvojenom događaju - rekao je Karan koji je kasnije pojasnio da su povrede na grudnom košu i s prednje strane žrtve nanesene u jednom događaju sa više zamaha  oštrim predmetom  u vrlo kratkom razmaku između njih.

Svjedok odbrane Željka Oljača  koja je radila sa optuženim i ubijenim, kazala je da Mandić nije imao sukobe ni sa kim koliko ona zna.

– Ne mogu povezati tebe i Arijela, šta vam je zajedničko. Arijel je živahan, otvoren, a Dalibor je teži za komunikaciju i introvertan -rekla je između ostalog Oljača.

Mandića terete za teško ubistvo počinjeno na svirep ili podmukao način koje počinio 2. decembra prošle godine oko 19.35 časova na Bulevaru Srpske vojske. Kako se navodi u optužnici Mandić je kobne večeri, u namjeri da ga ubije, pratio Bogdanovića koji je išao iz pravca Tržnog centra „Delta planet” prema Rabrovačkom mostu.

Sustigao ga je u blizini studentskog kampusa i ubo nožem u predjelu gornjeg dijela trupa nakon čega je Bogdanović ranjen počeo da bježi te je prešao kolovoz ulice Bulevar srpske vojske i pao kod benzinske pumpe. Mandić mu je pritrčao te ga nožem ubo osam puta i usmrtio, a zatim pobjegao. Ubistvo su snimile  kamere obližnjeg video nadzora.

Otac

Tokom pregledanja video snimka ubistva Arijela Bogdanovića i Mandićevog ispitivanja vještaka Karana, otac ubijenog, Tomo Bogdanović je zaplakao. On je  u pojedinim momentima prekrio rukama lice da ne gleda snimak i negodovao na način ispitivanja. Ročištu je prisustvovao i opunomoćenik porodice žrtve, advokat Marko Mikeš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana