Луки четири године робије: Везао свештеника, па украо новац и дукате

Г.С.
Луки четири године робије: Везао свештеника, па украо новац и дукате

Кантонални суд у Зеници изрекао је првостепену пресуду којом је Лука Чокара осуђен на четири године затвора за разбојништво почињено над Жарком Вујицом, свештеником Цркве светог Петра и Павла у Какњу, 2. септембра прошле године.

 

Према наводима из оптужнице, Чокара је искористио одсуство оштећеног свештеника и ушао у незакључану свештеничку канцеларију. Када се свештеник вратио, он му је, пријетећи ножем, наредио да легне на под и везао му руке. Потом га је водио од једне до друге просторије, а када је пронашао кључеве од сефа, узео је сав новац који је био у разним валутама.

Чокара је потом узео и металну кутију у којој су се налазиле 103 кованице златних дуката, с натписима из аустроугарског периода и натписима на арапском језику, као и штедна књижица свештеника.

– Оштећеном, којем је претходно наредио да сједне на столицу у непосредној близини сефа, наредио је да никог не позива наредних сат, да би потом узео кључеве од свештеничке канцеларије, напустио канцеларију закључавши је, а потом, заједно с протуправно присвојеним предметима, удаљио се у непознатом правцу – наведено је у оптужници.

Позвао комшију

Свештеник је позвао комшију Ш. Х., који је обавијестио полицију у Какњу. Полицајци су по доласку пронашли и ослободили свештеника. У оптужници се наводи да је Чокара оштетио свештеничку канцеларију Свети Петар и Павао за око 30.000 КМ и 103 златна дуката за сада непознате вриједности.

Лука Чокара је с плијеном побјегао у Сарајево, гдје је ухапшен, пише Аваз.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана