Куповином акција остварена добит

Небојша Томашевић
Куповином акција остварена добит

Бањалука - Оптужено Друштво "Актива инвест" из Бањалуке и бивша четири инвестициона менаџера овог друштва куповином акција Фонда заједничког улагања "ХЛТ" из Подгорице за рачун "ВБ фонда" из Бањалуке нису остварили никакав губитак, већ чак добит.

Ово је у бањалучком Окружном суду на суђењу оптуженима казао вјештак одбране економске струке Драган Јовановић.

Осим "Актива инвеста", на оптуженичкој клупи су директор овог друштва Срђан Праштало, те Витомир Јоксимовић, Никола Јововић и Владимир Глишовић.

Вјештак Јовановић је истакао да је "Актива инвест" током 2010. године повећала имовину "ВБ фонда" и остварила све циљеве инвестиционе политике.

- Акције "ХЛТ фонда" током 2010. године друштво "Актива инвест" куповало је по просјечној цијени од 0,0289 евра по акцији, а берзанска просјечна цијена била је 0,036 евра по акцији. Значи, купљене су јефтиније од просјечне цијене за око 2,6 одсто - објаснио је вјештак Јовановић.

Он је додао да је одлука "Актива инвеста" да купи акције "ХЛТ фонда" из Подгорице била економски оправдана.

С друге стране, вјештак тужилаштва Ката Шкарић-Јовановић из Београда раније је казала да је куповина тих акција била чисти губитак.

Специјално тужилаштво РС терети Праштала и друге да су несавјесним пословањем приликом куповине акција "ХЛТ фонда" из Подгорице оштетили "ВБ фонд" из Бањалуке, за чији су рачун купили акције, за око 400.000 КМ. Праштало је оптужен и за закључење штетног уговора. Оптужени су ова дјела починили током октобра и децембра 2010. године, а у то вријеме су радили за друштво "Актива инвест", које је управљало "ВБ фондом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана