Јошило ослобођен оптужби за пумпарицу

Небојша Томашевић
Јошило ослобођен оптужби за пумпарицу

Бањалука - Јован Јошило (32) из Бањалуке ослобођен је оптужби у бањалучком Окружном суду за недозвољено посједовање оружја, пушке "пумпарице".

Тако је пресуђено у петак јер је тужилац одустао од кривичног гоњења. Јошило је сумњичен за нелегално посједовање пушке и 24 метка за њу.

Јошило је раније у бањалучком Окружном суду био осуђен на двије и по године затвора због изнуде 25.000 марака од власника предузећа "Еврорад" Мирка Кривокуће те због недозвољеног држања оружја. Њему је тад за изнуду изречено двије године затвора, а девет мјесеци због недозвољеног посједовања "пумпарице" и 24 метка.  Пресуду је потврдио Врховни суд РС, али је укинуо  Уставни суд БиХ због повреде права на правично суђење и случај вратио на ново одлучивање. Потом је Врховни суд РС Јошилу потврдио казну за изнуду од двије године, а укинуо је дио пресуде за недозвољено држање оружја и вратио случај Окружном суду на ново суђење, гдје је донесена ослобађајућа пресуда за нелегално посједовање оружја.

Јошилов адвокат Небојша Пантић казао је да се дио пресуде, који се односио на посједовање оружја, темељио  на незаконито прибављеном доказу о претресу стана. Он је објаснио да је до незаконитости дошло јер је судија за претходни поступак учинио пропуст и након издавања усмене наредбе за претрес није сачинио записник и уложио га у судски спис у року од 24 часа. Јошилу је након изрицања ослобађајуће пресуде за недозвољено држање одузета пушка "пумпарица" јер је њено посједовање противзаконито.

Јошило је за изнуду над Кривокућом починио заједно са Зораном Шућуром (44) из Добоја који је осуђен на четири година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана