Истрага против Литванаца аргумент Џомбићеве одбране

Небојша Томашевић
Foto: Screenshot видео В. Трипић

БАЊАЛУКА – Републичко тужилаштво још увијек води истрагу против више држављана Литваније због ненамјенског трошења средстава Инвестиционо развојне банке (ИРБ) Републике Српске, наведено је у доказу који је бранилац оптуженог, бившег премијера Српске Александра Џомбића приложио вијећу Окружног суда као доказ одбране.

Џомбића тужилаштво терети за злоупотребу службеног положаја приликом додјеле милионског кредита које је ИРБ пласирала фирми „Енерголинија“.

Како је појаснио Џомбићев адвокат Зоран Бубић, он је од тужилаштва  добио допис у коме се наводи да се води истрага против Литванаца. Према том документу, истрага се води против више  држављана поменуте земље бивших власника  компанија које су биле дио некадашњег привредног гиганта „Бирач“ из Зворника, у чијем је систему и „Енерголинија“.

Против њих се води истрага због више кривичних дјела злоупотребе службеног положаја, а између осталог и због ненамјенског трошења средстава ИРБ-а.

Бубић је суду доставио и доказе у виду интерних аката ИРБ-а, којим се одређује на који начин се врши кредитна солвентност предузећа, а ту су између осталог и Статут ИРБ-а, као и Политика обезбјеђења пласмана.

Данашњем рочишту нису се одазвали свједоци одбране Антонија Дулић и Обрад Белензада. Предсједник судског вијећа Драган Улетиловић рекао је да је  свједок Дулић обавијестила суд да не може данас приступити, јер је у истом термину позвана да свједочи у другом судском случају, као представник ИРБ-а Српске.

Белензада није могао приступити суђењу јер је имао више оперативних захвата, па је Суд тражио да достави медицинску документацију.

Бранилац оптуженог, адвокат  Бубић, рекао је да одбрана инсистира на њиховом свједочењу, али да ће, с друге стране, одустати од саслушања  некадашњег предсједника УО компаније  "Алумина" из Зворника Милорада Мотике.

Републичко тужилаштво терети Џомбића за злоупотребу положаја приликом додјељивања кредита Инвестиционо-развојне Наводи се да је он био свјестан да кредит неће моћи бити враћен због неспособности фирме. Тереет га и да је звао тадашњег директора ИРБ-а Миленка Павловића, како би га убиједио да треба да прихвати захтјев за кредит "Енерголинији". Павловић је то одбио и дао оставку, а након тога је поменуто предузеће поново поднијело захтјев за кредит од 19.4 милиона,  а Џомбић је  16. фебруара 2012. године потписао одлуку о одобравању кредита.

60 килограма докумената

Осим тих доказа по приједлогу одбране суд је наложио економско финансијско вјештачење у овом случају.

Адвокат Зоран Бубић је истакао да  је доставио  вјештацима више од 60 килограма материјала, који се налазе у више од 1.000 докумената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана