Суђење за убиство Славише Крунића: Гајић открио детаље о кретању газде

Небојша Томашевић
Foto: Скриншот/Архива

БАЊАЛУКА  - Бивши радник Агенције "Сектор Секјурити" Родољуб Гајић у истражном поступку је испричао да је Жељку Ковачевићу рекао у ком периоду ће  његов газда Славиша Крунић бити код своје викендице у Гламочанима и каков је његово обезбјеђење, али да није знао да ће бити се десити убиство.

У том исказу је потврдио да се кобног дана када се десило убиство 22. априла 2019. године састао Ковачевићу који га је питао Је ли горе?, а он му је рекао да јесте. Појаснио је да је знао да га пита да ли је Крунић на викендици, али да није знао шта ће се десити.

Гајићев исказ прочитала је тужилац Сњежана Петковић у бањалучком Окружном суду, као и исказе друга два оптужена Бенедија Ђукановића (54) и Емилија Балду (54). Гајића републичко тужилаштво терети за помагање у убиству Крунића и члана његовог обезбјеђења Жарка Павловића, Ђукановића и Балду  за организовање злочина. Ковачевић је убијен током тог злочина у размјери ватре са обезбђењем Крунића.

Гајић је у исказу, који је прочитан у судници,  рекао да Ковачевића зна 10 година и да је од њега позјамио 700 КМ на камату да врати коцкарске дугове.

- Прије него је Ковачевић отишао у затвор од њега сам посудио новац. Када је изашао састали смо се и питао ме за дуг и тада је први пут поменуо Крунићеву викендицу и питао ме имају ли горе камере те додао да је видио да има једна Питао сам га зашто ме пита то, он рекао тек онако -рекао је у Гајић.

Према његовим ријечима из исказа,  након тога су се  опет састали и он је Ковачевићу  успио да врати 300 КМ.

- Тада ми је рекао да виђа Крунића у "Моретију" и питао да ли он иде горе, те ко га прати и имају ли оружје. Казао сам му да Крунић зна често отићи у ту кафану те  му рекао колико људи га прати и да носе оружјке. Почетком априла 2019. године смо се опет састали и Ковачевић ме питао кда ће породица Крунић бити у викендици, али сам му одговорио да не знам и да сам само чуо да његова супруга прича да ће горе бити седам до десет дана-казао је Ковачевић

Он је у том исказу истакао да му је тада Ковачевић рекао да му је то битна информација и да ће му опростити дуг и почаситит га, те да о томе ништа не прича јер оде глава обојици. Гајић је рекао и да је закључио да ће нешто нажао бити учињено Крунићу, али о томе није причао никоме.

- Ковачевића сам након тог састанка звао телефоном из кафића "Дионис" и рекао да ће породица Крунић ићи на викендицу.

Гајић је у  исказу још рекао да му је жао свега и да је свјстан да је допринио убиству, те да се каје што је дао информације Ковачевићу и што није ништа рекао никоме.

- Нисам знао да ће бити Крунић убијен. Тек када ме колега Жељко Милашиновић 22. априла око 23 часа обавијестио да се десило убиство схватио сам зашто ме Ковачевић све испитивао-рекао је у исказу Гајић. Ђукановић и Балдо су, како је прочитала тужилац, негирали да имају везе са убиством.

Оба су у исказима код тжиоца испричали да су кобне вечери 22. априла били заједно са Ковачевићем у кафићу "Пинк" у Гламочанима. Бенеди је казао да је њега Жељко Ковачевић након сједељке повезао кући, али га је одвезао само до Залужана, а он је аутобусом отишао за Браловце.

- Рекао ми је да се мора са неким наћи у Залужанима и стали смо код поште. Ковачевић је изашао из аута и пришаовозилу "волксваген туигуан" у коме су била два човјека,. Разогор није био пријатан јер је један на њеа галамиио-рекао је Бенеди у свом исказу.

Балдо је рекао да је Ковачевића упознао у КПЗ Туњице и да се преко њега и упознао са Бенедије с којим се не дружи нити има његов број. Он је у исказу  такође негирао да има било какве везе с убисвом Крунића. Између опсталог рекао је да је кобне вечери 22. априла био с њима у "Пинку" али да је након растанка отишао кући у Лакташе након чега се враћао по супругу у кафе "Алабама". Истакао је да бенеди и Ковчевић нису пред њим причали о Крунићу.

Кунић и његов члан обезбјеђења Павловић убијени су 22. априла 2019. године у близини Крунићеве куће у Гламочанима, код Лакташа. Оптужене трете и за покушај убиства Крунићевог возача Горана Илића који је рањен у нападу. Ђукановића и Балду терете да су заједно са убијеним нападачем Жељком Ковачевићем организовали и припремили злочин. Гајића терете за помагање јер је одао информације о кретању свог газде и обезбјеђењу у замјену за опрост дуга.


ПРИМЈЕДБЕ

Гајићев бранилац Маринко Бркић приговорио је читању његов еизјаве те рекао да је она узета незаконито јер је зашписник типски, јер је узет без изабраног браниоца. Бркић је истакао да исказ потврђује да његов клијент ниоје планирао убиство нити знао да ће се то десити. Истакао је да Гајић није за адвоакта изабрао Александру Метлић већ да му је њу полиција одбарала.  Бркић је након читања исказа одлучио да Гајић буде саслушан у судници на околности како је ухапшен и испитан.

Током суђења Бркић је истицао и да Гајић није одбарао адвоката Метлић нити је то учинила његова породица, па је тај адвокат незаконито постављена.

Суд је одбио све приговоре адвоката Бркића.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана