Грујића не гоне због дроге, осталима ублажили оптужбе: Измјена оптужнице у предмету "Келнер"

Небојша Томашевић
Грујића не гоне због дроге, осталима ублажили оптужбе: Измјена оптужнице у предмету "Келнер"

БАЊАЛУКА - Окружно тужилаштво у Бањалуци одустало је од оптужби за неовлашћену производњу и промет дрога против првооптуженог у предмету "Келнер" Милана Грујића (39) из Градишке, док су ублажена кривична дјела која су била стављена на терет Далибору Панићу (39) и Душану Глишићу (30).

Суђење је данас окончано у Окружном суду у Бањалуци, а изрицање пресуде је заказано за сриједу. Грујићу је након измјене оптужнице остала оптужба за недозвољено држање полуаутоматског пиштоља "шкорпион", који је пронађен у претресу његове куће. Тај поступак је раздвојен у односу на другу двојицу оптужених одлуком предсједника судског вијећа Благоја Драгослављевића.

Измјеном је Грујић тако потпуно избачен из оптужнице за неовлашћену производњу и промет дрогом, односно организовање мреже посредника и што се тиче тога он је слободан човјек. Панића и Глишића сада терете да  су појединачно продавали наркотике те да нису поступали заједнички нити су били дио организоване групе.

Адвокат  Раде Ћулибрк, који брани Глишића,  казао је да је током суђења одбрана доказала да су тужилачки докази у овом поступку прибављени на незаконит начин.

- Већина доказа је прибављена на основу усмене наредбе судије за претходни поступак. Међутим, не постоји писмена наредба и није сачињена у законском року од 24 часа тако да се сви докази, који су проистакли из такве наредбе, сматрају незаконити. Очекујем ослобађајућу пресуду за свог клијента - истакао је Ћулибрк.

Панићев бранилац, адвокат Душка Богојевић, истакла је да у овом предмету није било рочишта за "отварање предмета", а како каже спорно је и вјештачење одузете дроге, jер пред судом није изведена наредба којом је оно одређно.

-Тужилаштво је одустало од оптужбе против првооптуженог, а очекујемо и ослобађајућу пресуду и за другу двојицу оптужених- истакла је Богојевић.

Прије краха о измјене оптужнице тужилаштво је Грујића и остале теретило да су се од почетка 2020. до 26. новембра прошле године, неовлашћено бавили куповином и препродајом кокаина. Грујића су теретили и да је организовао мрежу посредника за извршење кривичног дјела тако што је од Саше Рађевића набављао кокаин, најчешће око 10 грама за 500 евра. Дрогу је, наведено је, препродавао Панићу и то у колични од по 10 до 20 грама за износ од 600 до 1.200 евра. Панић је, како се наводило, дрогу вагао и препакивао у мање количине и вршио даљу дистрибуцију корисницима у Градишци. Пола грама је продавао за износ од 100 КМ. Глишић је, према ранијој оптужници, дрогу такође набављао од Грујића и то количине од два до три грама за износ од 200 до 600 КМ. Након тога је вршио даљу дистрибуцију корисницима по мало већим цијенама. И од Панића је узимао мање количине које је стављао у промет, да би потом дјелили новац.

Акција ”Келнер” спроведена је крајем новембра у Градишци, а назив је добила по двојици осумњичених који су радили као конобари у локалним кафићима, док је првоотпужени Грујић радио на бензинској пумпи. Након хапшења сви су два мјесеца провели у притвору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана