Годину дана затвора царинику због примања мита

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Суд БиХ осудио је на годину затвора цариника Мирсена Ћану због примања мита.

Ћано је био члан групе за организовани криминал, коју је током 2018. године, па до 14. фебруара 2019. године, организовао и руководио њом шеф Царинске испоставе Велика Кладуша Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ чији су иницијали Х.А.

Ова група је оформљена ради примања дара и других облика користи, а приступило јој је више службеника УИО БиХ Царинске испоставе Велика Кладуша, као и одговорно лице шпедитерске агенције "Ведс-шпед" Велика Кладуша, саопштено је из Суда БиХ.

Царински службеници су приликом вршења царинског надзора над робом у поступку увоза половних аутомобила и других роба, користили могућност великог распона у одређивању вриједности робе, односно царинске основице, те су од увозника захтијевали давање дара да би спровели царински поступак који су били дужни да изврше.

То су радили тако што су унапријед одређивали вриједност возила или других роба, на које ће бити вршено обрачунавање царинских даџбина и ПДВ-а, те су за прихватање наводно умањене вриједности робе од увозника захтијевали давање дара који су називали "кафа" у новчаном износу од 70 до 100 КМ за једно половно возило или више у зависности од вриједности возила и других роба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана