Гинекологу из Градишке повећана казна, због узимања мита од породиља мора да плати 15.000 КМ

Небојша Томашевић
Гинекологу из Градишке повећана казна, због узимања мита од породиља мора да плати 15.000 КМ

БАЊАЛУКА –Гинеколог Болнице Градишка Драган Јањић, према правоснажној пресуди Врховног суда Републике Српске, дужан је да плати 15.000 КМ казне због примања мита од породиља и њихових породица, потврђено је "ГласуСрпске".

Јањићу је Врховни суд повећао казну, а секретар овог суда Јелена Деспотовић каже да је пресуда изречена након што је судско вијеће уважило жалбу тужилаштва.

- Жалба одбране одбијена је као неоснована, док је жалба тужилаштва уважена. Првостепена пресуда је преиначена у одлуци о висини казне, па је Јањић осуђен на новчану казну у износу од 15.000 КМ -рекла је Деспотовић. Јањића је  Окружни суд у Бањалуци прво осудио на казну од 6.000 КМ и по двије тачке оптужнице,  али је ту пресуду  укинуо Врховни суд РС па му је у поновљеном поступку изречена казна од 10.000 КМ и осуђен је за шест тачака оптужнице.

На ту пресуду су се жалили и одбрана и оптужба, а одлуком Врховног суда РС Јањић добио већу казну и то за још 5.000 КМ.

Осим казне, одлуком Врховног суда РС је потврђено да  се од Јањића одузме  и имовинска корист од 900 КМ и 200 евра која је прибављена извршењем кривичног дјела.

-Акоо не плати новчану казну у року од 30 дана, она ће се замијенити казном затвора тако што ће за сваких 100 КМ бити одређен дан затвора- наводи се у пресуди.

Према пресуди, Јањић је у шест случајева узео мито од породиља или њихових породица.

Наводи се да је од Гордане Јањанин узео 500 марака мита како би породио њену снаху Дијану. У том случају је  тражио 700 КМ, али му је рекла да нема толико па је пристао на мањи износ.

У пресуди стоји да је од Вељка Бабића узео 200 евра како би породио његову супругу Марију, а 200 марака мита узео је од Јовице Борковића, те 100 марака од Немање Микића, и по 50 марака од Славише Куваље и Ранка Шиника да би породио њихове супруге. У оптужници се наводило да је након прегледа Марије супружницима рекао да ће од њих зависити како ће проћи пород, па му је Вељко дао двије новчанице од по 100 евра.

Драган Јањић је у жижу јавности доспио након смрти Јоване Шиник, која је послије порода преминула у градишкој болници 27. октобра 2016. године.

Тај пород Јањић није радио, али га је Јованин супруг Ранко оптужио да му је узео 50 марака мита. Због тог случаја у Градишци су у новембру 2016. године одржани протести на којима су грађани тражили Јањићеву смјену с мјеста начелника Одјељења гинекологије и акушертства ЈЗУ ”Болница Градишка”, која је убрзо и усљедила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана