Гинеколог и бабица негирали кривицу за пад бебе

ГС
Гинеколог и бабица негирали кривицу за пад бебе

ФОЧА - Гинеколог Универзитетске болнице Фоча др Владимир Чанчар и бабица Биљана Кулић негирали су кривицу у Основном суду у Фочи по оптужници за несавјесно пружање љекарске помоћи у случају пада бебе Ј.В. из Требиња, пише АТВ.

Чанчар и Кулићева су пред судијом за претходно саслушање Бранком Граховац кратко констатовали да нису криви. Почетак суђења биће заказан у року од мјесец дана.

Оптужницом је Чанчару и Кулићевој на терет стављено нехатно кривично дјело несавјесно пружање љекарске помоћи, за које им пријети казна од једне до осам година затвора.

У оптужници се наводи да се Кулићева као здравствени радник, а Чанчар као љекар нису придржавали правила здравствене/љекарске струке при пружању медицинске помоћи. Као посљедица неадекватног поступања новорођенче је испало са помоћног стола на под и задобило тешку повреду.

-Повреде су биле такве да су живот новорођенчета довеле у стварну, односно реалну опасност која се огледала у угрожавању функције виталних можданих центара (фунције центра за дисање, циркулацију, рада срца) због чега ове повреде свака за себе и у збирном дјеловању имају обиљежја квалификоване тешке тјелесне повреде опасне по живот и значајно погоршано здравстевно стање, због којих повреда је новорођенче 19. августа око 18 часова превезено у УКЦ Сарајево на даље лијечење - наводи се у оптужници.

Ради се о члановима медицинског тима који су 19. августа 2022. године у 8.20 часова извршили порођај Јоване Весић послије којег је њена тек рођена дјевојчица Ј.В. пала на под.

Беба је задобила повреде главе, односно обострану фрактуру лобање и хематом. Указана јој је помоћ, али се њено здравствено стање убрзо погоршало због чега је упућена у Клинички центар Универзитета у Сарајеву, гдје је хитно оперисана. Од тада беба се успјешно опоравља, али и даље иде на редовне љекарске контроле.

Након што се сазнало да цијели случај против Владимира Чанчара покренута је истрага за примање 400 КМ мита од оца бебе, а против медицинске сестре Гордане Соколоволић због примања мита од 100 КМ.

Обоје су споразумно признали кривицу. Према споразуму Чанчар је осуђен на шест мјесеци затвора и новчану казну од 20.000 КМ, а Соколовићева на условну казну од шест мјесеци, са роком провјере од три године.

Републичко јавно тужилаштво Републике Српске није аболирало ни оца бебе Данијела Весића који је споразумно осуђен на новчану казну од 5.000 КМ због давања мита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана