Ljekar i babica optuženi za nesavjesno liječenje

N. T.
Ljekar i babica optuženi za nesavjesno liječenje

TREBINjE - Šef Odjeljenja ginekologije i akušerstva Univerzitetske bolnice u Foči Vladimir Čančar, te babica tog odjeljenja Biljana Kulić optuženi su za nesavjesno liječenje jer im je 19. avgusta prošle godine nakon porođaja ispala beba J.V. iz Trebinja i zadobila teške povrede glave, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Optužnicu protiv njih podiglo je Okružno javno tužilaštvo u Trebinju. Radi se o nehatnom krivičnom djelu za koje je zakonom predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Prema optužnici, Kulićeva kao zdravstveni radnik, a Čančar kao ljekar, nisu se pridržavali pravila zdravstvene odnosno ljekarske struke pri pružanju medicinske pomoći čime su prouzrokovali znatno pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta, usljed čega je nastupila teška tjelesna povreda J.V.

- Povrede su bile takve da su život novorođenčeta dovele u stvarnu, odnosno realnu opasnost koja se ogledala u ugrožavanju funkcije vitalnih moždanih centara, odnosno funcije centra za disanje, cirkulaciju i  rada srca zbog čega ove povrede svaka za sebe i u zbirnom djelovanju imaju obilježja kvalifikovane teške tjelesne povrede opasne po život i značajno pogoršano zdravstevno stanje, zbog kojih povreda je novorođenče 19. avgusta oko 18 časova prevezeno u UKC Sarajevo na dalje liječenje-navodi se u optužnici.

Optuženi su  19. avgusta 2022. godine u 8.20 časova izvršili porođaj Jovane Vesić poslije kojeg je njena tek rođena đevojčica J.V. pala na pod te je zadobila povrede glave, odnosno obostranu frakturu lobanje i hematom. Ukazana joj je pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje  pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je hitno operisana. Od tada beba se uspješno oporavlja, ali i dalje ide na redovne ljekarske kontrole.

Prijavu protiv medicinskog osoblja policiji i Tužilaštvu je podnio otac povrijeđene bebe Danijel Vesić koji je ranije ispričao da su mu ljekari prećutali pad bebe. Kako je on kazao oni su mu rekli da je porođaj protekao uredno, čestitali mu rođenje kćerke, navodeći da su beba i supruga dobro.

Beba je na Apgar testu dobila ocjenu 10 i ocu je dozvoljeno da je vidi i fotografiše. Vesić je nakon toga počastio medicinsko osoblje i spremao se za proslavu, a oko 17.30 časova je od supruge saznao zapad bebe. Vesić je ispričao da su ga ljekari u Foči  uvjeravali da je beba dobro, navodeći da ultrazvuk nije pokazao nikakve povrede. Kada je beba prevezena u KCUS urađen je CT glave na kojem je uočena obostrana fraktura i hematom i beba je hitno operisana.

Fočanska bolnica ovaj neželjeni događaj nije prijavila policiji, već su to sutradan učinilli ljekari KCUS, kada je i istraga i pokrenuta.

Nakon što se saznalo da cijeli slučaj protiv Vladimira Čančara pokrenuta je istraga za primanje 400 KM mita od oca bebe, a protiv medicinske sestre Gordane Sokolović zbog primanja mita od 100 KM. Oboje su sporazumno priznali krivicu. Prema sporazumu Čančar će biti osuđen na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM, a Sokolovićeva na uslovnu kaznu od šest mjeseci, sa rokom provjere od tri godine. Zbog ovog slučaja, odnosno davanja mita optužen je i osuđen Danijel Vesić koji je takođe priznao krivicu. On je na osnovu toga dobio a novčanu kaznu od 5.000 KM zbog davanja mita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana