Љекар и бабица оптужени за несавјесно лијечење

Н. Т.
Љекар и бабица оптужени за несавјесно лијечење

ТРЕБИЊЕ - Шеф Одјељења гинекологије и акушерства Универзитетске болнице у Фочи Владимир Чанчар, те бабица тог одјељења Биљана Кулић оптужени су за несавјесно лијечење јер им је 19. августа прошле године након порођаја испала беба Ј.В. из Требиња и задобила тешке повреде главе, потврђено је "Гласу Српске".

Оптужницу против њих подигло је Окружно јавно тужилаштво у Требињу. Ради се о нехатном кривичном дјелу за које је законом предвиђена казна од једне до осам година затвора.

Према оптужници, Кулићева као здравствени радник, а Чанчар као љекар, нису се придржавали правила здравствене односно љекарске струке при пружању медицинске помоћи чиме су проузроковали знатно погоршање здравственог стања пацијента, усљед чега је наступила тешка тјелесна повреда Ј.В.

- Повреде су биле такве да су живот новорођенчета довеле у стварну, односно реалну опасност која се огледала у угрожавању функције виталних можданих центара, односно фунције центра за дисање, циркулацију и  рада срца због чега ове повреде свака за себе и у збирном дјеловању имају обиљежја квалификоване тешке тјелесне повреде опасне по живот и значајно погоршано здравстевно стање, због којих повреда је новорођенче 19. августа око 18 часова превезено у УКЦ Сарајево на даље лијечење-наводи се у оптужници.

Оптужени су  19. августа 2022. године у 8.20 часова извршили порођај Јоване Весић послије којег је њена тек рођена ђевојчица Ј.В. пала на под те је задобила повреде главе, односно обострану фрактуру лобање и хематом. Указана јој је помоћ, али се њено здравствено стање  погоршало због чега је упућена у Клинички центар Универзитета у Сарајеву, гдје је хитно оперисана. Од тада беба се успјешно опоравља, али и даље иде на редовне љекарске контроле.

Пријаву против медицинског особља полицији и Тужилаштву је поднио отац повријеђене бебе Данијел Весић који је раније испричао да су му љекари прећутали пад бебе. Како је он казао они су му рекли да је порођај протекао уредно, честитали му рођење кћерке, наводећи да су беба и супруга добро.

Беба је на Апгар тесту добила оцјену 10 и оцу је дозвољено да је види и фотографише. Весић је након тога почастио медицинско особље и спремао се за прославу, а око 17.30 часова је од супруге сазнао запад бебе. Весић је испричао да су га љекари у Фочи  увјеравали да је беба добро, наводећи да ултразвук није показао никакве повреде. Када је беба превезена у КЦУС урађен је ЦТ главе на којем је уочена обострана фрактура и хематом и беба је хитно оперисана.

Фочанска болница овај нежељени догађај није пријавила полицији, већ су то сутрадан учинилли љекари КЦУС, када је и истрага и покренута.

Након што се сазнало да цијели случај против Владимира Чанчара покренута је истрага за примање 400 КМ мита од оца бебе, а против медицинске сестре Гордане Соколовић због примања мита од 100 КМ. Обоје су споразумно признали кривицу. Према споразуму Чанчар ће бити осуђен на шест мјесеци затвора и новчану казну од 20.000 КМ, а Соколовићева на условну казну од шест мјесеци, са роком провјере од три године. Због овог случаја, односно давања мита оптужен је и осуђен Данијел Весић који је такође признао кривицу. Он је на основу тога добио а новчану казну од 5.000 КМ због давања мита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана