Џомбић негирао да је је вршио притисак на тадашњег директора ИРБ-а и чланове кредитног одбора

Г.С.
Foto: Н.Т.

БАЊАЛУКА - Александар Џомбић, бивши премијер Српске свједочио је у бањалучком Окружном суду у своју одбрану за злуопотребе приликом додјеле кредита од 19,4 милиона КМ зворничкој фирми "Енерголинија", те је негирао да је вршио притисак на Миленка Павловића, тадашњег директора Инвестиционо-развојне банке РС и чланове Великог кредитног одбора ИРБ-а.

Џомбић је рекао да није вршио притисак на чланове кредитног одбора те да му није јасно да се то налази у оптужници јер су како каже, током свједочења и они то негирали.

"Нису они ту били постављени као послушници него стручњаци, са респектабилним искуством. Били су тамо да дају свој допринос", рекао је Џомбић.

Према његовим ријечима,  предсједавао је сједницом одбора када је спорни кредит одобрен, а прије тога постојале бројне интервенције и позиви да се "Енерголинији" омогући тражена инвестиција.

Како је навео, позиви су били са свих страна, како од начелника Зворника, тако и од привредних субјеката, "Алумине", Привредне коморе…

"Били су суочени са растом цијена гаса, па је била идеја да се направе два котла за прелезак на угаљ. Да се то није урадило, стала би производња јер је постојао и велики дуг према "БХ гасу". Око 5.000 радних мјеста би се угасило да је производња стала, а 15.000 до 20.000 породица би имало смањене приходе. То је био проблем цијеле РС, а не само Бирача", рекао је Џомбић.

Навео је да је кредит од 19,4 милиона КМ одобрен под условом да се "Алумина" уведе као судужник.

"То је био наш услов. "Алумина" да није прихватила да буде јемац, не би добили ништа", рекао је Џомбић.

Према његовим ријечима, нису били пресудни притисци за општи јавни интерес, него да се задовоље професионални критеријуми за додјелу кредита.

"Алумина" је, како је рекао, данас један од најуспјешнијих привредних субјеката у БиХ, чија је добит у посљедњем финансијском извјештају износила 27 милиона КМ.

Према Џомбићевом мишљењу, могли су у једној години вратити тај кредит.

Зоран Бубић,  Џомбићев бранилац, рекао је да је нови предсједник Управног одбора привредног друштва "Алумина" Зоран Стевановић, у медијима изјавио да ће "до краја мјесеца бити враћен цјелокупан кредит".

Џомбић је иначе  оптужен за кривично дјело злоупотреба службеног положаја и овлаштења, односно за малверзације око додјеле кредита од 19,4 милиона КМ "Енерголинији" 2012. године

Иначе, Републичко тужилаштво терети Џомбића за злоупотреби службеног  положаја приликом додјељивања 19.4 милиона КМ кредита Инвестиционо - развојне банке "Енерголинији". Наводи се да је он био свјестан да кредит неће моћи бити враћен због неспособности фирме. Терет га и да је звао тадашњег директора ИРБ РС Миленка Павловића, како би га убиједио да треба да прихвати захтјев за кредит "Енерголинији".

Павловић је то одбио и дао оставку, а након тога је поменуто предузеће поново поднијело захтјев за кредит од 19.4 милиона, а Џомбић је 16. фебруара 2012. године потписао одлуку о одобравању кредита, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана