Двојцу три године затвора због продаје кокаина: Пресуда у случају "Келнер"

Небојша Томашевић
Двојцу три године затвора због продаје кокаина: Пресуда у случају "Келнер"

БАЊАЛУКА - Далибор Панић (39) и Душан Глишић (30) из Градишке осуђени су у бањалучком Окружном суду на по годину и шест мјесеци затвора због продаје кокаина на подручју Градишке.

Истовремено, суд је одбио оптужбу за продају наркотика против Милана Грујића (39) из Градишке јер је Окружни тужилац раније одустао од његовог гоњења за неовлашћену производњу и промет опојним дрогама. Против Грујића је остала оптужба за недозвољено држање оружја, односно полуаутоматског пиштоља "шкорпион", који је пронађен у претресу његове куће. Тај поступак је раздвојен.

Панићу и Глишићу и изречену казну урачунато је вријеме које су провели у притвору од 26. новембра 2020 до 2.1 јануара 2021.

Пресудом је од Панића одузето 27,9 грама кокаина, дигитална вага, розе таблета у кутији од камагре као и седам pvc врећица за паковање.

Панић је обавезан  да плати судске тропкове од 580 КМ и 500 марака судског паушала који ће морати платити и Глишић.

Трошкови поступка за Грујића падају на терет буџета Српске.

Тужилаштво је у овом случају на посљедњем рочишту измијенило оптужницу из које је Грујић потпуно избачен када је ријеч о неовлашћеној производњи и промету дрогом, односно организовање мреже посредника.

Измјеном је Панићу и Глишићу ублажено кривично дјело па су оптужени да су појединачно продавали дрогу.

Њих двојица су сада осуђени због тога што су се од почетка 2020. до 26. новембра прошле године неовлашћено бавили куповином и препродајом кокаина.

Како се наводи у пресуди, продавали су најчешће по пола грама за 100 КМ.

Предсједник судског вијећа Благоје Драгосављевић казао је да је суд као олакшавајуће за Панића и Глишића цијенио то што су неосуђивани.

- Отежавајући  је висок степен одговорности и број предузетих радњи према већем броју лица - рекао је судија Драгосављевић.

Појаснио је да суд сматра да је доказано да су починили кривична дјела.

- Када је у питању Грујић, јавни тужилац је одустао од оптужби за њега. Против њега ће се поступак за недозвољено држање оружја довршити у овом суду - рекао је Драгосављевић.

Појаснио је да ће дрога одузета од Панића бити уништена послије правоснажности пресуде, а дигитална вага и pvc врећице продати, те ће новац бити уплаћен у буџет РС.

Бранилац Глишића адвокат Раде Ћулибрк најавио је жалбу на пресуду.

- Против мог клијента једини доказ су изјаве свједока које смо побили. Чак и да је крив,ово је драконска казна- рекао је Ћулибрк.

Акција ”Келнер” је  спроведена  крајем новембра у Градишци. Акција је назив добила по двојици осумњичених који су радили као конобари у локалним кафићима, док је  Грујић радио на бензинској пумпи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана