Детаљи пресуде Александару Ћуковићу и Зорану Јовановићу: Шверцерима оружја три године затвора

Небојша Томашевић
Детаљи пресуде Александару Ћуковићу и Зорану Јовановићу: Шверцерима оружја три године затвора

БАЊАЛУКА - Бијељинци Александар Ћуковић и Зоран Јовановић осуђени су у Окружном суду у Бањалуци на укупно три године робије због међународног шверца оружја у Шведску и недозвољене трговине таблетама.

Пресуди је претходио споразум о признању кривице који су закључили с Републичким тужилаштвом, а који је прихватио суд. Пресуду је изрекло вијеће којем је предсједавао судија Благоја Драгосављевић. Ћуковић је осуђен на годину, а Јовановић на двије године затвора и он је, осим за шверц оружја, осуђен и за недозвољену трговину.

Ћуковићев бранилац Бранко Гудало рекао је да је његов клијент од почетка признао дјело и истакао да се каје.

- Сматрам да је казна адекватна почињеном дјелу. Ћуковић је то радио јер је у тешкој ситуацији и како би прехранио породицу - рекао је Гудало.

Осим Ћуковића и Јовановића, за шверц оружја из БиХ у Шведску суде Слађану Лонци, Драгану Влачићу, Миодрагу и његовом сину Небојши Ђиласу, некадашњем припаднику полиције Милији Влачићу те бившем Титовом затворенику Боривоју Лукићу из Угљевика. Сазнајемо да је Лонцо у Шведској добио шест мјесеци затвора због посједовања пиштоља, док је ослобођен дијела оптужби за шверц оружја.

Оптужница Републичког тужилаштва има осам тачака и осморку терети да је 2014. и 2015. године неовлашћено набављала оружје, муницију, експлозивни материјал, ручне бомбе, таблете и лијекове ради даље продаје у Шведску. Оружје су превозили скривено у својим и возилима изнајмљеним од рентакар агенција. Кријумчарено оружје и лијекове у Шведској је требало да преузме Лонцо и да организује даљу препродају. У том послу учествовао је и Родољуб Бабић чије се име није нашло у оптужници. У овом предмету оптужен је и Миле Танић, против кога се поступак води одвојено јер је у вријеме потврђивања оптужнице и почетка суђење био у Србији на издржавању казне. Оптужени шверцери оружја откривени су и ухапшени у полицијској акцији “Трзај” спроведеној 2015. године у сарадњи са полицијом Шведске. Словеначка полиција ухапсила је Бабића када је покушао да прокријумчари 59 бомби, више пушака и муниције које је са Ћуковићем сакрио у “ситроену”, а по договору са Лонцом који је наоружање требало да преузме у Стокхолму. Полиција је у Бијељини открила Милију Влачића када је у “голфу” покушао да прокријумчари 46 бомби, пушке и муницију те више таблета без одговарајуће дозволе у Шведску, гдје је требало да их преузме Лонцо.

Образлажући пресуде, судија Драгосављевић је казао да је отежавајућа за Ћуковића и Јовановића била чињеница да су кријумчарили веће количине оружја, а за Јовановића и то што је раније осуђиван. Навео је да је олакшавајуће за обојицу било признање, а за Јовановића то што је пристао да свједочи против осталих. За Чуковића је олакшавајућа била чињеница да је у свједочењу испричао о својој и улози других у шверцу оружја.

Набавка

Према информацијама из истраге, оптужени су куповали оружје - пушке, пиштоље, муницију и минско-експлозивна средства у Србији и Републици Српској, а затим их продавали криминалцима у Шведској и Словенији по цијени од неколико стотина до неколико хиљада евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана