ДНК оптужене за покушај убиства шефице нађен на врећици "мравоцида"

Небојша Томашевић
ДНК оптужене за покушај убиства шефице нађен на врећици "мравоцида"

БАЊАЛУКА – Биолошки ДНК траг оптужене Нине Нинковић (57) из Бањалуке, коју терете да је покушала да убиије помоћника директора Педагошког завода Републике Српске Слађану Танасић тако што јој је сипала отров у кафу, пронађен је на кесици "мравоцида" и марамици које су, како тврди тужилаштво, пронађене током истраге.

Ово је утврђено ДНК вјештачењем које је урадио форензички генетичар Зоран Обрадовић који је у бањалучком Окружном суду презентовао свој налаз на суђењу Нинковићевој која је радила као инспектор у Педагошком заводу.

Обрадовић је појаснио да је вјештачио трагове изузете са зелене кесице мравоцида, марамице и металне кашичице, те их је поредио са ДНК оптужене.

- На кашици није пронађен траг, док је на врећици и марамици пронађен женски ДНК траг. Већинска компонента тог трага одговара ДНК оптужене - појаснио је Обрадовић.

Бранилац оптужене Бранко Гудало приговорио је овом налазу јер како тврди вјештачено је оно што нема у оптужници, те није јасно како су прибављени трагови.

- Оптужницом су обухваћени течност и шољица из које је наводно испијана кафа. Врећица и марамица се не односе на оптужницу и нејасно је како су прибављени. Нису вјештачене ни шољица ни тањирић у овом случају - рекао је Гудало.

Тужилац Борислав Чекић казао је да су врећица и марамица средство извршења кривичног дјела и пронађене су у канцеларији Педагошког завода.

Тужилаштво терети Нину Нинковић да је од 8. до 21. децембра прошле године у просторијама Педагошког завода РС у два наврата ушла у канцеларију коју користи Танасићева и у кафу јој сипала средство које може проузроковати смрт јер садржи натријев хипоклорит, који се у слободној продаји налази у средствима за чишћење, дезинфекцију и избјељивање.

Према оптужници, Танасићева у оба наврата, 8. и 9. децембра кафу није попила због сумњивог мириса.

Даље се додаје да је Нинковићева затим 21. децембра оштећеној у кафу сипала "мравоцид-жохароцид".

Нинковићева је након тога ухапшена на дјелу, а "тровање" кафе је снимљено надзорном камером која је, у сарадњи Педагошког завода и истражних органа, "подметнута" у канцеларију Танасићеве.

Вјештачење

Током истраге рађено је токсиколошко-хемијско вјештачење чији резултати указују да у кафи, коју је оштећена предала полицији, нису пронађене потенцијално токсичне супстанце.

С друге стране, у кафи, шољи, кашици, као и отвореној кесици "мравоцида жохароцида", која је приликом хапшења одузета од Нинковићеве, идентификовано је присуство фипронила.

Према том вјештачењу ,акутна токсичност за човјека просјечне тежине од 60 килограма била би између три и 18 грама фипронила, односно 1.200 кесица "мравоцида". Такође, у том вјештачењу се наводи да је вриједност прихватљивог дневног уноса за човјека износи 0,0002 мг/кг, што значи да би за човјека просјечне масе од 60 кг прихватљив дневни унос фипронила износио 0,012 мг. У конкретном случају, гдје је из кесице од пет грама "мравоцида" искориштено 4,86 грама, вјештаци сматрају да је та доза 202,5 пута већа доза од прихватљивог дневног уноса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана