DNK optužene za pokušaj ubistva šefice nađen na vrećici "mravocida"

Nebojša Tomašević
DNK optužene za pokušaj ubistva šefice nađen na vrećici "mravocida"

BANjALUKA – Biološki DNK trag optužene Nine Ninković (57) iz Banjaluke, koju terete da je pokušala da ubiije pomoćnika direktora Pedagoškog zavoda Republike Srpske Slađanu Tanasić tako što joj je sipala otrov u kafu, pronađen je na kesici "mravocida" i maramici koje su, kako tvrdi tužilaštvo, pronađene tokom istrage.

Ovo je utvrđeno DNK vještačenjem koje je uradio forenzički genetičar Zoran Obradović koji je u banjalučkom Okružnom sudu prezentovao svoj nalaz na suđenju Ninkovićevoj koja je radila kao inspektor u Pedagoškom zavodu.

Obradović je pojasnio da je vještačio tragove izuzete sa zelene kesice mravocida, maramice i metalne kašičice, te ih je poredio sa DNK optužene.

- Na kašici nije pronađen trag, dok je na vrećici i maramici pronađen ženski DNK trag. Većinska komponenta tog traga odgovara DNK optužene - pojasnio je Obradović.

Branilac optužene Branko Gudalo prigovorio je ovom nalazu jer kako tvrdi vještačeno je ono što nema u optužnici, te nije jasno kako su pribavljeni tragovi.

- Optužnicom su obuhvaćeni tečnost i šoljica iz koje je navodno ispijana kafa. Vrećica i maramica se ne odnose na optužnicu i nejasno je kako su pribavljeni. Nisu vještačene ni šoljica ni tanjirić u ovom slučaju - rekao je Gudalo.

Tužilac Borislav Čekić kazao je da su vrećica i maramica sredstvo izvršenja krivičnog djela i pronađene su u kancelariji Pedagoškog zavoda.

Tužilaštvo tereti Ninu Ninković da je od 8. do 21. decembra prošle godine u prostorijama Pedagoškog zavoda RS u dva navrata ušla u kancelariju koju koristi Tanasićeva i u kafu joj sipala sredstvo koje može prouzrokovati smrt jer sadrži natrijev hipoklorit, koji se u slobodnoj prodaji nalazi u sredstvima za čišćenje, dezinfekciju i izbjeljivanje.

Prema optužnici, Tanasićeva u oba navrata, 8. i 9. decembra kafu nije popila zbog sumnjivog mirisa.

Dalje se dodaje da je Ninkovićeva zatim 21. decembra oštećenoj u kafu sipala "mravocid-žoharocid".

Ninkovićeva je nakon toga uhapšena na djelu, a "trovanje" kafe je snimljeno nadzornom kamerom koja je, u saradnji Pedagoškog zavoda i istražnih organa, "podmetnuta" u kancelariju Tanasićeve.

Vještačenje

Tokom istrage rađeno je toksikološko-hemijsko vještačenje čiji rezultati ukazuju da u kafi, koju je oštećena predala policiji, nisu pronađene potencijalno toksične supstance.

S druge strane, u kafi, šolji, kašici, kao i otvorenoj kesici "mravocida žoharocida", koja je prilikom hapšenja oduzeta od Ninkovićeve, identifikovano je prisustvo fipronila.

Prema tom vještačenju ,akutna toksičnost za čovjeka prosječne težine od 60 kilograma bila bi između tri i 18 grama fipronila, odnosno 1.200 kesica "mravocida". Takođe, u tom vještačenju se navodi da je vrijednost prihvatljivog dnevnog unosa za čovjeka iznosi 0,0002 mg/kg, što znači da bi za čovjeka prosječne mase od 60 kg prihvatljiv dnevni unos fipronila iznosio 0,012 mg. U konkretnom slučaju, gdje je iz kesice od pet grama "mravocida" iskorišteno 4,86 grama, vještaci smatraju da je ta doza 202,5 puta veća doza od prihvatljivog dnevnog unosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana