Бившем васпитачу бањалучког вртића условна казна

Г.С.
Бившем васпитачу бањалучког вртића условна казна

БАЊАЛУКА - Бивши васпитач у бањалучком вртићу, Немања Павловић, који се преко друштвених мрежа "упецао" на измишљену малољетницу (13) и тражио од ње да му пошаље експлицитне фотографије, осуђен је на условну казну од шест мјесеци затвора, потврђено је порталу Српскаинфо.

Казна се неће примјенити уколико у наредних годину дана Павловић не почини ново кривично дјело.

Основни суд у Котор Варошу Павловићу је тако изрекао неправоснажну пресуду, која представља минималну казну за кривично дјело које му је стављено на терет, односно искориштавање дјеце за порнографију. Наиме, према Кривичном законику РС, за ово кривично дјело предвиђене су казне од шест мјесеци до максимално пет година затвора.

Неправоснажна пресуда стигла је, како је потврђено за Српскаинфо, у Окружно јавно тужилаштво Бањалука.

У бањалучком тужилаштву су додали како се неће жалити на условну пресуду.

Случај васпитача једног приватног вртића у Бањалуци шокирао је јавност у августу 2018. године, а бањалучко тужилаштво је након 10 мјесеци истраге подигло оптужницу. Сада већ бивши вапитач је путем друштвених мрежа размјењивао поруке са измишљеним ликом, односно 13-огодишњом дјевојчицом, тражећи од ње експлицитне фотографије.

Случај је посебно узнемирио родитеље чија су дјеца похађала вртић у којем је радио Павловић, а уље на ватру долила је чињеница да је васпитач радио са изразито малом дјецом. Из вртића су тврдили да Павловић није могао повриједити дјецу у вртићу, те су истицали како треба сачекати истрагу да се утврди права истина у овом случају. 

Након што је све пријављено полицији, васпитач је признао да је комуницирао преко друштвених мрежа с "малољетницом", али се након тога ситуација смирила. Све до априла 2019. године када је тужилаштво текста подигло оптужницу. Окружно јавно тужилаштво Бањалука подигло је оптужницу против Немање Павловића, због кривичног дјела "искориштавање дјеце за порнографију" из члана 175. став 1. Кривичног Законика Републике Српске, навели су тада ОЈТ Бањалука.

Оптужница је била прослијеђена Основном суду у Котор Варошу, гдје је било и суђење.

"Малољетница је била измишљени лик Интернет бораца против педофила. Управо захваљујући њима истражни органи у региону су покренули више поступака. Оно што је најбитније јесте да су те особе откривене прије него што су могле своје болесне мисли спровести у дјело", објаснио је извор из истраге.

Подсјетимо, преписка између Павловића и "дјевојчице" почела је око четири сата ујутро и трајала је током цијелог дана. Све је објављено с јасно истакнутом фотографијом васпитача, те профилом гдје се види да он живи на ширем подручју Бањалуке, као и мјесто запослења.

Окружно јавно тужилаштво Бањалука је, уз навођење иницијала оптуженог, потврдило да је Немања Павловић у Основном суду у Котор Варошу осуђен на условну казну од шест мјесеци и роком провјере до једне године.

"Поступајући по подигнутој оптужници Окружног јавног тужилаштва Бањалука против Н.П. због кривичног дјела Искориштавање дјеце за порнографију из члана 175. став 1. КЗРС, Основни суд у Котор Варошу је 25. јуна, донио пресуду којом је оптужени оглашен кривим, те му је изречена условна осуда, казна затвора у трајању од шест мјесеци и роком провјере до једне године. Пресуда још није постала правоснажна", навели су из бањалучког тужилаштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана