Jaхји Вуковићу, осумњиченом за тероризам, одређен једномјесечни притвор

Срна
Foto: Суд БиХ

САРАЈЕВО- Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор Јахји Вуковићу осумњиченом за тероризам.

Притвор осумњиченом за кривично дјело организовање терористичке групе у вези са кривичним дјелом тероризам одређен је због опасности од бјекства, могућности утицаја на свједоке, уништавања или сакривања доказа, бојазни од понављања кривичног дјела, те нарушавања јавног реда, саопштено је из Суда БиХ.

Притвор може трајати најдуже 30 дана, рачунајући од дана хапшења, односно до 22. новембра, или до другачије одлуке Суда.

Вуковић је под истрагом Одсјека за тероризам у Тужилаштву БиХ и осумњичен је да је 2014. године отпутовао у Сирију гдје се прикључио паравојним формацијама такозване "Исламске државе".

Према прикупљеним доказима, осумњичени се прикључио формацији "Ал Нусра фронт", гдје је заједно са другим држављанима БиХ, у оквиру јединице "Хатаб", учествовао у терористичким активностима ове групе, које су укључивале нападе на становништво, убијање, противправна затварања и друге терористичке активности.

Према Тужилаштву БиХ, прикупљени докази указују на то да је осумњичени био припадник ових формација до прошле године и коначног слома "Исламске државе", након чега се скривао на подручју Турске, гдје је откривен и ухапшен, а БиХ је изручен 22. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана