Адвокат на робији због преваре клијента

Небојша Томашевић
Адвокат на робији због преваре клијента

Бањалука - Адвокат Драган Радетић (57) из Приједора осуђен је на двије године и шест мјесеци затвора у бањалучком Окружном суду јер је преварио клијента Јосипа Ћорића и продао његову имовину вриједну 160.000 марака. Мимо тога Радетић му је узео још 120.000 марака.

Пресудом је на три мјесеца затвора осуђена Радетићева пуница Јелена Ђенадија (78), на чије име је Радетић преписао Ћорићеву имовину.

Према пресуди Радетић је на основу лажног уговора о пружању адвокатских услуга, без сагласности Ћорића, од општине Приједор наплатио 120.268 марака за Ћорићево изузето земљиште и камату од 30.465 марака. Новац је пребацио на свој рачун, а да са тиме није упознао Ћорића, којем је пребацио само 30.000 марака. По уплати је сачинио двије признанице, као да му је и у готовини дао 45.000 марака. Радетић је осим овога Ћорића довео у заблуду и увјерио да своју имовину, вриједну око 160.000 марака, коју је тестаментом био оставио сину Горану, препише на његову пуницу Јелену Ђенадија. У пресуди се наводи да је Ћенадија с Ћорићем сачинила уговор о купопродаји имовине вриједан 160.000 марака, а да имовина никада није плаћена.

Образлажући пресуду предсједник судског вијећа Сњежана Кудрић је истакла да је доказано да су Радетић и Ђенадија починили кривична дјела с директним умишљајем с циљем незаконитог стицања имовине.

Специјални тужилац Слободан Ћелић је истакао да је очекивао оштрију казну за адвоката Радетића.

- Он је искористио болест Јосипа Ћорића и његово повјерење, јер су се знали дуже година и дружили, те му је на превару узео имовину и новац - казао је Ћелић.

Адвокат Радетић и Јелена Ђенадија нису присуствовали изрицању пресуде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана