Златку Видовићу три и по године робије и лијечење за покушај убиства

Н.Т.
Златку Видовићу три и по године робије и лијечење за покушај убиства

БАЊАЛУКА - Златко Видовић (40) из Бањалуке осуђен је у бањалучком Окружном суду на три и по године затвора због покушаја убиства Бориса Зорића (35) којег је избо чакијом.

Пресудом му је изречена и мјера обавезног психиајтријског лијечења од зависности и чувања у здравственој установи и то у Заводу за психијатријску форензику на Сокоцу. 

- Оправданост мјере ће суд провјеравати и о  даљој примјени одлучивати сваке године. Та мјера  ће се обуставити када се утврди да је престала потреба за њеном примјеном, с тим да  не може трајати дуже од  три године од почетка  примјене. Након тога ће оптужени наставити са издржавањем изречене казне затвора, а вријеме проведено у здравственој установи ради провођења мјере безбједности урачунаће му се у вријеме трајања изречене казне затвора - стоји у пресуди.

Видовићу је у изречену затворску казну урачунато вријеме које провео у притвору од 16. октобра 2019. до 16. јанаура ове године.

Према оптужници Видовић је Зорића покушао да убије 16. октобра 2019. године у свом стану у бањалучкој улици Милана Тепића. 

Наводи се да је био у стању битно смањене урачуњивости под одлучујућим дјеловањем зависности од алкохола и опијата, са концентрацијом алкохола у крви од 1,51 до 1,58 промила. 

У оптужници стоји да је Видовић након свађе прислонио Зорића уз врата те му нож прислонио уз тијело. Он је успио да га одгурне и побјегне из собе у ходник гдје се саплео и пао, а  Видовић му је пришао и убо га ножем три пута, након чега је његов брат успио да му отме оружје.

Зорић је лани у бањалучком Окружном суду осуђен на четири године затвора због учешћа у убиству Бруна Ролда. Изречена му је казна испод законског минимума јер је кривично дјело починио у стању битно самњене урачуњивости. 

Пресудом је упућен на чување и лијечење од зависности у Завод за психијатрију на "Сокоцу". За тај злочин на 15 година робије осуђен је Раде Дрљача који је заклао Ролда и запалио његово тијело. 

Слободан Крнетић који је учестовао у премлаћивању Ролда добио је седам година.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана