Zlatku Vidoviću tri i po godine robije i liječenje za pokušaj ubistva

N.T.
Zlatku Vidoviću tri i po godine robije i liječenje za pokušaj ubistva

BANjALUKA - Zlatko Vidović (40) iz Banjaluke osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na tri i po godine zatvora zbog pokušaja ubistva Borisa Zorića (35) kojeg je izbo čakijom.

Presudom mu je izrečena i mjera obaveznog psihiajtrijskog liječenja od zavisnosti i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi i to u Zavodu za psihijatrijsku forenziku na Sokocu. 

- Opravdanost mjere će sud provjeravati i o  daljoj primjeni odlučivati svake godine. Ta mjera  će se obustaviti kada se utvrdi da je prestala potreba za njenom primjenom, s tim da  ne može trajati duže od  tri godine od početka  primjene. Nakon toga će optuženi nastaviti sa izdržavanjem izrečene kazne zatvora, a vrijeme provedeno u zdravstvenoj ustanovi radi provođenja mjere bezbjednosti uračunaće mu se u vrijeme trajanja izrečene kazne zatvora - stoji u presudi.

Vidoviću je u izrečenu zatvorsku kaznu uračunato vrijeme koje proveo u pritvoru od 16. oktobra 2019. do 16. janaura ove godine.

Prema optužnici Vidović je Zorića pokušao da ubije 16. oktobra 2019. godine u svom stanu u banjalučkoj ulici Milana Tepića. 

Navodi se da je bio u stanju bitno smanjene uračunjivosti pod odlučujućim djelovanjem zavisnosti od alkohola i opijata, sa koncentracijom alkohola u krvi od 1,51 do 1,58 promila. 

U optužnici stoji da je Vidović nakon svađe prislonio Zorića uz vrata te mu nož prislonio uz tijelo. On je uspio da ga odgurne i pobjegne iz sobe u hodnik gdje se sapleo i pao, a  Vidović mu je prišao i ubo ga nožem tri puta, nakon čega je njegov brat uspio da mu otme oružje.

Zorić je lani u banjalučkom Okružnom sudu osuđen na četiri godine zatvora zbog učešća u ubistvu Bruna Rolda. Izrečena mu je kazna ispod zakonskog minimuma jer je krivično djelo počinio u stanju bitno samnjene uračunjivosti. 

Presudom je upućen na čuvanje i liječenje od zavisnosti u Zavod za psihijatriju na "Sokocu". Za taj zločin na 15 godina robije osuđen je Rade Drljača koji je zaklao Rolda i zapalio njegovo tijelo. 

Slobodan Krnetić koji je učestovao u premlaćivanju Rolda dobio je sedam godina.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana