Због убиства ујака Есмиру Сипићу 11 година затвора

Небојша Томашевић
Због убиства ујака Есмиру Сипићу 11 година затвора

Бањалука - Есмир Сипић (35) из Прњавора правоснажно је осуђен у Врховном суду Републике Српске на 11 година затвора због убиства ујака Сенада Мујанића.

Секретар овог суда Јелена Деспотовић казала је да је вијеће одбило жалбу одбране Сипића и потврдило му првостепену пресуду бањалучког Окружног суда.

- Жалба одбране на пресуду Окружног суда је одбијена јер је неоснована. Вијеће је овом приликом потврдило и изречену мјеру безбједности која предвиђа обавезно лијечење Сипића од зависности. Према тој мјери, он је обавезан да се лијечи за вријеме издржавања казне - објаснила је Деспотовићева.

Бранилац Сипића, адвокат Милица Цвијановић истакла је да ће уложити апелацију на ову пресуду Врховног суда јер сматра да је казна превисока.

Према пресуди, Сипић је Мујанића убио 4. октобра прошле године испред угоститељског објекта "Авантура" у Лишњи код Прњавора. Они су се прије тога посвађали у кафићу, а Сипић је ујака на смрт претукао летвом, којом га је ударио осам пута по глави и грудима.

Обрачун је почео у кафани, када је Сипић пришао столу гдје био Мујанић и почео да га провоцира. Они су се ту посвађали и потукли, а затим су изашли напоље, гдје су наставили тучу током које је Сипић и усмртио ујака, након чега је побјегао.

Убрзо је ухапшен и том приликом алкотестиран. У крви му је измјерено 2,4 промила алкохола. Током суђења утврђено је да је он убиство починио у стању битно смањене способности да схвати значај и посљедице дјела.

- Оптужени је зависан од наркотика и алкохола. У вријеме почињења дјела био је у стању компликованог пијанства, што је битно утицало на његово стање свијести и понашање. Он је особа код које алкохол утиче на повећање агресивности, раздражљивости и доводи до сужења свијести - наведено је у налазу вјештака Нере Зивлак-Радуловић, која је обавила психолошко вјештачење Сипића.

Због те чињенице суд му је и изрекао обавезно психичко лијечење од зависности од алкохола.

Сипић је током суђења био закључио споразум о признању кривице с бањалучким Окружним тужилаштвом. Тим споразумом било је предвиђено да му суд изрекне осам година затвора, као и мјеру обавезног психичког лијечења. Сипић је касније одустао од тог споразума, након чега је и осуђен.

Сипић је одраније познат полицији и више пута је хапшен због напада на друге особе и наношења тешких повреда, а привођен је и због дроге. Он је једно вријеме живио у Аустрији, али је депортован управо због насилничког понашања.

Сукоби

Према незваничним информацијама, Есмир Сипић и његов ујак Сенад Мујанић дуго су били у свађи због породичних проблема. Сипић је ујака наводно кривио што му се мајка преудала и отишла у иностранство.

Непосредно прије убиства Мујанић је дошао из Аустрије у Прњавор како би прославио Бајрам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана