Zbog ubistva ujaka Esmiru Sipiću 11 godina zatvora

Nebojša Tomašević
Zbog ubistva ujaka Esmiru Sipiću 11 godina zatvora

Banjaluka - Esmir Sipić (35) iz Prnjavora pravosnažno je osuđen u Vrhovnom sudu Republike Srpske na 11 godina zatvora zbog ubistva ujaka Senada Mujanića.

Sekretar ovog suda Jelena Despotović kazala je da je vijeće odbilo žalbu odbrane Sipića i potvrdilo mu prvostepenu presudu banjalučkog Okružnog suda.

- Žalba odbrane na presudu Okružnog suda je odbijena jer je neosnovana. Vijeće je ovom prilikom potvrdilo i izrečenu mjeru bezbjednosti koja predviđa obavezno liječenje Sipića od zavisnosti. Prema toj mjeri, on je obavezan da se liječi za vrijeme izdržavanja kazne - objasnila je Despotovićeva.

Branilac Sipića, advokat Milica Cvijanović istakla je da će uložiti apelaciju na ovu presudu Vrhovnog suda jer smatra da je kazna previsoka.

Prema presudi, Sipić je Mujanića ubio 4. oktobra prošle godine ispred ugostiteljskog objekta "Avantura" u Lišnji kod Prnjavora. Oni su se prije toga posvađali u kafiću, a Sipić je ujaka na smrt pretukao letvom, kojom ga je udario osam puta po glavi i grudima.

Obračun je počeo u kafani, kada je Sipić prišao stolu gdje bio Mujanić i počeo da ga provocira. Oni su se tu posvađali i potukli, a zatim su izašli napolje, gdje su nastavili tuču tokom koje je Sipić i usmrtio ujaka, nakon čega je pobjegao.

Ubrzo je uhapšen i tom prilikom alkotestiran. U krvi mu je izmjereno 2,4 promila alkohola. Tokom suđenja utvrđeno je da je on ubistvo počinio u stanju bitno smanjene sposobnosti da shvati značaj i posljedice djela.

- Optuženi je zavisan od narkotika i alkohola. U vrijeme počinjenja djela bio je u stanju komplikovanog pijanstva, što je bitno uticalo na njegovo stanje svijesti i ponašanje. On je osoba kod koje alkohol utiče na povećanje agresivnosti, razdražljivosti i dovodi do suženja svijesti - navedeno je u nalazu vještaka Nere Zivlak-Radulović, koja je obavila psihološko vještačenje Sipića.

Zbog te činjenice sud mu je i izrekao obavezno psihičko liječenje od zavisnosti od alkohola.

Sipić je tokom suđenja bio zaključio sporazum o priznanju krivice s banjalučkim Okružnim tužilaštvom. Tim sporazumom bilo je predviđeno da mu sud izrekne osam godina zatvora, kao i mjeru obaveznog psihičkog liječenja. Sipić je kasnije odustao od tog sporazuma, nakon čega je i osuđen.

Sipić je odranije poznat policiji i više puta je hapšen zbog napada na druge osobe i nanošenja teških povreda, a privođen je i zbog droge. On je jedno vrijeme živio u Austriji, ali je deportovan upravo zbog nasilničkog ponašanja.

Sukobi

Prema nezvaničnim informacijama, Esmir Sipić i njegov ujak Senad Mujanić dugo su bili u svađi zbog porodičnih problema. Sipić je ujaka navodno krivio što mu se majka preudala i otišla u inostranstvo.

Neposredno prije ubistva Mujanić je došao iz Austrije u Prnjavor kako bi proslavio Bajram.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana