Затражено стално присуство тужиоца у фочанској канцеларији

Срна
Foto: срна

ФОЧА- Убиство дјечака, упад у кућу инспектора и физички напад на њега, пуцњава у центру града - све то у двадесетак дана, упалили су аларм у Фочи, па је начелник општине Милан Вукадиновић сазвао данас ванредну сједницу Форума безбједности на којој је донесено више закључака, између осталих и захтјев Тужилаштву да обезбиједи стално присуство дежурног тужиоца у канцеларији у Фочи.

У раду Форума учествовали су представници полиције, локалне управе, Дома здравља, Болнице, Центра за социјални рад, основних и средњих школа.

Да ли је нека од институција заказала у случају убиства деветогодишњег дјечака, да ли је убица, као психијатријски болесник, морао бити на болничком љечењу или му је бар морао бити одређен старатељ, посебно након што му је супруга преминула, како се могло десити да посједује оружје - све су то питања на која би истрага Тужилаштва требало да одговори, али и због којих би све надлежне институције морале да поведу много више пажње у заједничком раду.

О тим и сличним питањима, разговарало се на Форуму безбједности.

Истакнуто је да нико није дошао да би некога осуђивао, већ да би се сви погледали у очи и извукли поуку да се овако нешто никада не понови. Форум је донио више заккључака.

Начелник општине и предсједник Форума Милан Вукадиновић каже да су апеловали да канцеларија тужиоца у Фочи мора стално бити попуњена.

"Такође, формирали смо радну групу од представника Полицијске управе Фоча, Дома здравља и Центра за социјални рад, која ће се састајати једном мјесечно и информисати надлежне институције у вези са овом тематиком", рекао је Вукадиновић.

Убица дјечака лијечио се амбулантно у Дому здравља са контролним прегледима код психијатра и неуропсихијатра у Универзитетској болници Фоча.

Био је уписан у регистар ментално обољелих при Центру за ментално здравље Дома здравља, а водио се и при Центру за социјални рад, као корисник туђе његе и помоћи.

Директор Центра за социјални рад Снежана Голијанин навела је да досадашња сарадња институција надлежних за ментално обољела лица није била довољна.

"Сада ћемо заједно да сједнемо и видимо шта је актуелно у том мјесецу", рекла је Голијанинова.

Директор Дома здравља Мирослав Ристановић каже да се тачно знају процедуре за бригу о особама са менталним поремећајима и да је веома важан мултидисциплинаран приступ.

"Ако грађани примијете неку особу да се чудно понаша или пријети, такве треба пријавити или Полицијској управи или станици Хитне помоћи Дома здравља, гдје ће онда доктори породичне медицине или Хитне помоћи упутити пацијента на психијатријски преглед и даље процедуре. Да ли треба хоспитализација или не, то одлучује психијатар", рекао је Ристановић.

Један од закључака је и да Полицијска управа у сарадњи са надлежним Тужилаштвом додатно интензивира своје активности на терену, да се безбједност не би даље нарушавала.

Начелник Полицијске управе Фоча Велимир Костовић каже да су посљедња нарушавања безбједности у Фочи, која су узмемирила јавност, појединчани догађаји без елемената организованог криминала.

Он је најавио појачане репресивне и превентивне активности.

"Полицијски службеници, под надлежношћу и наредбама судова, у наредном периоду предузимаће низ појачаних активности у смислу контроле саобраћаја, рада угоститељских објеката и свих узрочно-посљедичних веза које могу довести до асоцијалног понашања", рекао је Костовић.

Он је још једном позвао грађане да пријаве свако посједовање или употребу недозвољеног оружја уз могућност анонимности.

Са Форума безбједности, као један од закључака, упућен је апел свим институцијама да поступају у складу са важећим законима и да свако из своје надлежности ради оно што му је посао, а посебно је упућен позив Тужилаштву и Суду да поведу рачуна када су у питању пресуде повратницима у вршењу кривичних дјела.

На састанку је констатовано да благе казне вишеструким починиоцима кривичних дјела "дају вјетар у леђа" да наставе са таквим понашањем.

Како је речено, управо су учесници посљедње пуцњаве у центру града лица против којих је вођено више судских поступака, а неки имају чак и двоцифрен број пријава и суђења, али без затворске казне.

Један од закључака Форума безбједности је и да ће општинска власт, у сарадњи са Полицијском управом, додатно појачати систем видео надзора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана