Zatraženo stalno prisustvo tužioca u fočanskoj kancelariji

Srna
Foto: srna

FOČA- Ubistvo dječaka, upad u kuću inspektora i fizički napad na njega, pucnjava u centru grada - sve to u dvadesetak dana, upalili su alarm u Foči, pa je načelnik opštine Milan Vukadinović sazvao danas vanrednu sjednicu Foruma bezbjednosti na kojoj je doneseno više zaključaka, između ostalih i zahtjev Tužilaštvu da obezbijedi stalno prisustvo dežurnog tužioca u kancelariji u Foči.

U radu Foruma učestvovali su predstavnici policije, lokalne uprave, Doma zdravlja, Bolnice, Centra za socijalni rad, osnovnih i srednjih škola.

Da li je neka od institucija zakazala u slučaju ubistva devetogodišnjeg dječaka, da li je ubica, kao psihijatrijski bolesnik, morao biti na bolničkom lječenju ili mu je bar morao biti određen staratelj, posebno nakon što mu je supruga preminula, kako se moglo desiti da posjeduje oružje - sve su to pitanja na koja bi istraga Tužilaštva trebalo da odgovori, ali i zbog kojih bi sve nadležne institucije morale da povedu mnogo više pažnje u zajedničkom radu.

O tim i sličnim pitanjima, razgovaralo se na Forumu bezbjednosti.

Istaknuto je da niko nije došao da bi nekoga osuđivao, već da bi se svi pogledali u oči i izvukli pouku da se ovako nešto nikada ne ponovi. Forum je donio više zakključaka.

Načelnik opštine i predsjednik Foruma Milan Vukadinović kaže da su apelovali da kancelarija tužioca u Foči mora stalno biti popunjena.

"Takođe, formirali smo radnu grupu od predstavnika Policijske uprave Foča, Doma zdravlja i Centra za socijalni rad, koja će se sastajati jednom mjesečno i informisati nadležne institucije u vezi sa ovom tematikom", rekao je Vukadinović.

Ubica dječaka liječio se ambulantno u Domu zdravlja sa kontrolnim pregledima kod psihijatra i neuropsihijatra u Univerzitetskoj bolnici Foča.

Bio je upisan u registar mentalno oboljelih pri Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja, a vodio se i pri Centru za socijalni rad, kao korisnik tuđe njege i pomoći.

Direktor Centra za socijalni rad Snežana Golijanin navela je da dosadašnja saradnja institucija nadležnih za mentalno oboljela lica nije bila dovoljna.

"Sada ćemo zajedno da sjednemo i vidimo šta je aktuelno u tom mjesecu", rekla je Golijaninova.

Direktor Doma zdravlja Miroslav Ristanović kaže da se tačno znaju procedure za brigu o osobama sa mentalnim poremećajima i da je veoma važan multidisciplinaran pristup.

"Ako građani primijete neku osobu da se čudno ponaša ili prijeti, takve treba prijaviti ili Policijskoj upravi ili stanici Hitne pomoći Doma zdravlja, gdje će onda doktori porodične medicine ili Hitne pomoći uputiti pacijenta na psihijatrijski pregled i dalje procedure. Da li treba hospitalizacija ili ne, to odlučuje psihijatar", rekao je Ristanović.

Jedan od zaključaka je i da Policijska uprava u saradnji sa nadležnim Tužilaštvom dodatno intenzivira svoje aktivnosti na terenu, da se bezbjednost ne bi dalje narušavala.

Načelnik Policijske uprave Foča Velimir Kostović kaže da su posljednja narušavanja bezbjednosti u Foči, koja su uzmemirila javnost, pojedinčani događaji bez elemenata organizovanog kriminala.

On je najavio pojačane represivne i preventivne aktivnosti.

"Policijski službenici, pod nadležnošću i naredbama sudova, u narednom periodu preduzimaće niz pojačanih aktivnosti u smislu kontrole saobraćaja, rada ugostiteljskih objekata i svih uzročno-posljedičnih veza koje mogu dovesti do asocijalnog ponašanja", rekao je Kostović.

On je još jednom pozvao građane da prijave svako posjedovanje ili upotrebu nedozvoljenog oružja uz mogućnost anonimnosti.

Sa Foruma bezbjednosti, kao jedan od zaključaka, upućen je apel svim institucijama da postupaju u skladu sa važećim zakonima i da svako iz svoje nadležnosti radi ono što mu je posao, a posebno je upućen poziv Tužilaštvu i Sudu da povedu računa kada su u pitanju presude povratnicima u vršenju krivičnih djela.

Na sastanku je konstatovano da blage kazne višestrukim počiniocima krivičnih djela "daju vjetar u leđa" da nastave sa takvim ponašanjem.

Kako je rečeno, upravo su učesnici posljednje pucnjave u centru grada lica protiv kojih je vođeno više sudskih postupaka, a neki imaju čak i dvocifren broj prijava i suđenja, ali bez zatvorske kazne.

Jedan od zaključaka Foruma bezbjednosti je i da će opštinska vlast, u saradnji sa Policijskom upravom, dodatno pojačati sistem video nadzora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana