Затражено продужење притвора осумњиченима за убиство држављанина Шведске

ГС
Затражено продужење притвора осумњиченима за убиство држављанина Шведске

САРАЈЕВО - У присуству преводиоца за шведски језик, пред вијећем Кантоналног суда у Сарајево, којим је предсједавао судија Игор Тодоровић, данас је одржано рочиште на којем је разматран приједлог Тужилаштва КС за продужење притвора држављанима Оливеру Херберту Петеру, Либанцу Абделу Мајиду ел-Овеиту, који има шведски пасош и Швеђанину Конарду Тилусу, осумњиченима за убиство Хариса Остердала у сарајевском насељу Ступ.

Адвокати Сенад Крехо, Дамир Беглеровић и Дамир Кочо детаљно су образложили разлоге због којих се противе продужењу притвора осумњиченима, те су затражили им се умјесто тога изрекну мјере забране.

Подсјетили су и на повреду права на одбрану приликом одређивања притвора, те на чињеницу да приједлози Тужилаштва нису преведени на шведски, због чега им је била одобрена пауза како би могли упознати осумњичене с тим шта им се ставља на терет. Такође су истакли да двојици осумњичених раније није достављено рјешење о одређивању притвора и нису могли поднијети жалбу.

Иако је на почетку само кратко изјавила да остаје код поднесеног приједлога за продужење притвора, кантонална тужитељица је, након вишесатног излагања одбране, на крају ипак изнијела неколико детаља везано за основану сумњу.

- По наредби Суда, изузели смо 15 видеонадзора. На свим тим видеонадзорима су ови осумњичени, заједно или појединачно. Изузели смо видеонадзор с лица мјеста, на видеонадзору електрични бицикл који је кориштен у извршењу кривичног дјела. На другом видеонадзору је возило које је унајмио Оливер Хербер Петер. Имамо видеонадзоре из два тржна центра гдје су купили одјећу и торбу из које је пуцано. Постоји видеонадзор одласка с лица мјеста те видеонадзор с четвртом особом која је идентифицирана - навела је тужилац.

Реагирајући на поједине изјаве бранилаца, тужилац је рекла да Тужилаштво није извело закључак да су осумњичени припадници криминалне групе из Шведске, већ да је те податке шведска полиција доставила МУП-у Кантона Сарајево.

Тужитељица се иначе успротивила приједлогу одбране за изрицање мјера забране осумњиченима, пише Аваз.

Иначе, Абдел Мајид ел-Овеиту и Конард Тилус су изјавили да никад нису били у затвору, као и да не припадају никаквој криминалној групи из Шведске.

Првоосумњичени Абдел Мајид ел-Овеит се пожалио на услове у притворској јединици КПЗ-а Зеница.

– Прије седам дана склоњен сам, како су рекли, на сигурније мјесто и сада сам сам. Не добивам храну три пута дневно, како је речено. Када нешто затражим, кажу да не разумију енглески. Осјећам се као пас, немам топле воде. Немам ТВ-а, даљински не ради. До прије седам дана сам био у ћелији с двојицом Босанаца и они су ми помагали, јер су знали енглески. Молим да ме вратите с двојицом Босанаца ради разумијевања. Седам дана се нисам купао – казао је осумњичени Абдел Мајид ел-Овеит.

Предсједавајући вијећа је рекао браниоцу Сенаду Крехи да доставе писмени поднесак који ће бити прослијеђен КПЗ-у.

На почетку рочишта Конард Тилус је молио да га се не фотографише јер у Шведској има малољетног брата. Није желио да његов брат види фотографију, јер шведски медији преносе све што напишу медији у Сарајеву, преноси Српска инфо. Вијеће ће накнадно саопштити одлуку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана