Zatraženo produženje pritvora osumnjičenima za ubistvo državljanina Švedske

GS
Zatraženo produženje pritvora osumnjičenima za ubistvo državljanina Švedske

SARAJEVO - U prisustvu prevodioca za švedski jezik, pred vijećem Kantonalnog suda u Sarajevo, kojim je predsjedavao sudija Igor Todorović, danas je održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva KS za produženje pritvora državljanima Oliveru Herbertu Peteru, Libancu Abdelu Majidu el-Oveitu, koji ima švedski pasoš i Šveđaninu Konardu Tilusu, osumnjičenima za ubistvo Harisa Osterdala u sarajevskom naselju Stup.

Advokati Senad Kreho, Damir Beglerović i Damir Kočo detaljno su obrazložili razloge zbog kojih se protive produženju pritvora osumnjičenima, te su zatražili im se umjesto toga izreknu mjere zabrane.

Podsjetili su i na povredu prava na odbranu prilikom određivanja pritvora, te na činjenicu da prijedlozi Tužilaštva nisu prevedeni na švedski, zbog čega im je bila odobrena pauza kako bi mogli upoznati osumnjičene s tim šta im se stavlja na teret. Takođe su istakli da dvojici osumnjičenih ranije nije dostavljeno rješenje o određivanju pritvora i nisu mogli podnijeti žalbu.

Iako je na početku samo kratko izjavila da ostaje kod podnesenog prijedloga za produženje pritvora, kantonalna tužiteljica je, nakon višesatnog izlaganja odbrane, na kraju ipak iznijela nekoliko detalja vezano za osnovanu sumnju.

- Po naredbi Suda, izuzeli smo 15 videonadzora. Na svim tim videonadzorima su ovi osumnjičeni, zajedno ili pojedinačno. Izuzeli smo videonadzor s lica mjesta, na videonadzoru električni bicikl koji je korišten u izvršenju krivičnog djela. Na drugom videonadzoru je vozilo koje je unajmio Oliver Herber Peter. Imamo videonadzore iz dva tržna centra gdje su kupili odjeću i torbu iz koje je pucano. Postoji videonadzor odlaska s lica mjesta te videonadzor s četvrtom osobom koja je identificirana - navela je tužilac.

Reagirajući na pojedine izjave branilaca, tužilac je rekla da Tužilaštvo nije izvelo zaključak da su osumnjičeni pripadnici kriminalne grupe iz Švedske, već da je te podatke švedska policija dostavila MUP-u Kantona Sarajevo.

Tužiteljica se inače usprotivila prijedlogu odbrane za izricanje mjera zabrane osumnjičenima, piše Avaz.

Inače, Abdel Majid el-Oveitu i Konard Tilus su izjavili da nikad nisu bili u zatvoru, kao i da ne pripadaju nikakvoj kriminalnoj grupi iz Švedske.

Prvoosumnjičeni Abdel Majid el-Oveit se požalio na uslove u pritvorskoj jedinici KPZ-a Zenica.

– Prije sedam dana sklonjen sam, kako su rekli, na sigurnije mjesto i sada sam sam. Ne dobivam hranu tri puta dnevno, kako je rečeno. Kada nešto zatražim, kažu da ne razumiju engleski. Osjećam se kao pas, nemam tople vode. Nemam TV-a, daljinski ne radi. Do prije sedam dana sam bio u ćeliji s dvojicom Bosanaca i oni su mi pomagali, jer su znali engleski. Molim da me vratite s dvojicom Bosanaca radi razumijevanja. Sedam dana se nisam kupao – kazao je osumnjičeni Abdel Majid el-Oveit.

Predsjedavajući vijeća je rekao braniocu Senadu Krehi da dostave pismeni podnesak koji će biti proslijeđen KPZ-u.

Na početku ročišta Konard Tilus je molio da ga se ne fotografiše jer u Švedskoj ima maloljetnog brata. Nije želio da njegov brat vidi fotografiju, jer švedski mediji prenose sve što napišu mediji u Sarajevu, prenosi Srpska info. Vijeće će naknadno saopštiti odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana