Затражено притварање осумњиченог помагача у отмици

Небојша Томашевић
Затражено притварање осумњиченог помагача у отмици

БАЊАЛУКА – Поступајући тужилац Републичког тужилаштва предложио је одређивање притвора Рајку Павићу из Бањалуке којег терете да је помагао Ненаду Радинковићу који је већ притворен због сумње да је отео Халида Н. од чијег брата је узео 42.000 евра у крипто валути као откупнину.

Према незваничним инфромацијама Павића терете да је подигао новац који је Радинковић наплатио од жртвиног брата.

Из Репубчичког тужилаштва наводећи иницијале саопштили су да Павића терете за помагање у кривичном дјелу отмица.

Навели су да му је притвор предложен због бојазни да би могао сакрити, уништити, фалсификовати или измијенити доказе из којих произилази радња извршења овог кривичног дјела и који су важни за кривични поступак.

- Притвор је тражен и због бојазни да би осумњичени могао ометати кривични поступак утицајем на свједоке, саучеснике, односно прикриваче.

Мјеру притвора, републички јавни тужилац затражио је и због бојазни да би осумњичени могао поновити кривично дјело, узимајући у обзир природу и тежину кривичног дјела, околности под којима је кривично дјело учињено, побуде из којих је дјело учињено, те ранију вишеструку осуђиваност осумњиченог за најтежа кривична дјела - стоји у саопштењу тужилаштва.

Радинковића терете да је 15. маја отео Халида Н. и одвезао га у изнајмљену викендицу код Бањалуке гдје га је малтретирао те му пријетио. Према информацијама тужилаштва Радинковић је од жртвиног брата захтијевао исплату новчаног износа од 500.000. евра за његову слободу у крипто валути, да би првобитно тражени новчани износ смањио на 250.000 евра, па потом на 50.000 евра, од којег износа је, посредством брата оштећеног примио око 42.000 евра у критпо валути, те 5.000 евра у готовини посредством трећег лица у Бањалуци.

Радинковић, као и Павић познати су по кривичним дјелима од раније.

Радинковић је хапшен 2023. године због сумње да је заједно са још једном особом у Лакташима претукао младића, а у јавности је постао познат по саобраћајној несрећи у којој је 2011. године погинуо Никола Ђуровић. Радинковић је оптужен да је скривио ту несрећу и осуђен  је у бањалучком Окружном суду на четири године затвора. Он је  након пресуде је побјегао у Француску гдје у којој је ухапшен 2013. године због сумње да је учествовао у кријумчарењу оружја. Ухапшен је у француском граду Гонес, након што је заједно са сарадницима аутомобилом у Француску прокријумчарио 11 "калашњикова", 17 пиштоља, три "шкорпиона“, осам аутоматских пиштоља, 20 оквира с муницијом и пет пригушивача. Због овог случаја, Радинковић је, наводно, осуђен на осам година затвор у Француској. За њим је била и расписана потјерница власти у Српској јер се није одазвао на издржавање казне затвора за саобраћајку и ухапшен је по Интерполовој потерници у јуну 2018. године ухапшен у Бриселу. Крајем октобра изручен је у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана