Zatraženo pritvaranje osumnjičenog pomagača u otmici

Nebojša Tomašević
Zatraženo pritvaranje osumnjičenog pomagača u otmici

BANjALUKA – Postupajući tužilac Republičkog tužilaštva predložio je određivanje pritvora Rajku Paviću iz Banjaluke kojeg terete da je pomagao Nenadu Radinkoviću koji je već pritvoren zbog sumnje da je oteo Halida N. od čijeg brata je uzeo 42.000 evra u kripto valuti kao otkupninu.

Prema nezvaničnim infromacijama Pavića terete da je podigao novac koji je Radinković naplatio od žrtvinog brata.

Iz Repubčičkog tužilaštva navodeći inicijale saopštili su da Pavića terete za pomaganje u krivičnom djelu otmica.

Naveli su da mu je pritvor predložen zbog bojazni da bi mogao sakriti, uništiti, falsifikovati ili izmijeniti dokaze iz kojih proizilazi radnja izvršenja ovog krivičnog djela i koji su važni za krivični postupak.

- Pritvor je tražen i zbog bojazni da bi osumnjičeni mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike, odnosno prikrivače.

Mjeru pritvora, republički javni tužilac zatražio je i zbog bojazni da bi osumnjičeni mogao ponoviti krivično djelo, uzimajući u obzir prirodu i težinu krivičnog djela, okolnosti pod kojima je krivično djelo učinjeno, pobude iz kojih je djelo učinjeno, te raniju višestruku osuđivanost osumnjičenog za najteža krivična djela - stoji u saopštenju tužilaštva.

Radinkovića terete da je 15. maja oteo Halida N. i odvezao ga u iznajmljenu vikendicu kod Banjaluke gdje ga je maltretirao te mu prijetio. Prema informacijama tužilaštva Radinković je od žrtvinog brata zahtijevao isplatu novčanog iznosa od 500.000. evra za njegovu slobodu u kripto valuti, da bi prvobitno traženi novčani iznos smanjio na 250.000 evra, pa potom na 50.000 evra, od kojeg iznosa je, posredstvom brata oštećenog primio oko 42.000 evra u kritpo valuti, te 5.000 evra u gotovini posredstvom trećeg lica u Banjaluci.

Radinković, kao i Pavić poznati su po krivičnim djelima od ranije.

Radinković je hapšen 2023. godine zbog sumnje da je zajedno sa još jednom osobom u Laktašima pretukao mladića, a u javnosti je postao poznat po saobraćajnoj nesreći u kojoj je 2011. godine poginuo Nikola Đurović. Radinković je optužen da je skrivio tu nesreću i osuđen  je u banjalučkom Okružnom sudu na četiri godine zatvora. On je  nakon presude je pobjegao u Francusku gdje u kojoj je uhapšen 2013. godine zbog sumnje da je učestvovao u krijumčarenju oružja. Uhapšen je u francuskom gradu Gones, nakon što je zajedno sa saradnicima automobilom u Francusku prokrijumčario 11 "kalašnjikova", 17 pištolja, tri "škorpiona“, osam automatskih pištolja, 20 okvira s municijom i pet prigušivača. Zbog ovog slučaja, Radinković je, navodno, osuđen na osam godina zatvor u Francuskoj. Za njim je bila i raspisana potjernica vlasti u Srpskoj jer se nije odazvao na izdržavanje kazne zatvora za saobraćajku i uhapšen je po Interpolovoj poternici u junu 2018. godine uhapšen u Briselu. Krajem oktobra izručen je u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana