Зашто криминалци све чешће ангажују жене за обављање "прљавих" послова?

Г.С.
Зашто криминалци све чешће ангажују жене за обављање "прљавих" послова?

САРАЈЕВО - Хапшење малољетнице (17) и држављанке Босне и Херцеговине Азре Шабановић (21) које се сумњиче да су биле саучесник у убиству Ранка Радошевића (54), званог Ранко Ескобар које се догодило недавно у београдском насељу Рушањ, отворило је низ питања за полицијске агенције, не само у Србији, већ и Босни и Херцеговини.

Једно од питања која се намећу јесте да ли су мафијаши почели ангажовати и жене за извршење својих "прљавих" налога па и најтежих кривичних дјела - свирепих убистава.

Портал radiosarajevo.ba подсјећа, малољетница и Азра Шабановић сумњиче се да су радиле по налогу припадника "кавачког клана".

Ранко Радошевић Ескобар је означаван као један од вођа "никшићког клана" и човјек близак "шкаљарцима" и убијеном вођи те групе, Јовану Вукотићу. Одатле и сумња да су малољетница, Азра Шабановић и још три младића за његово убиство требали да буду "награђени" од стране "кавчана".

Намамиле жртву

Њих двије су, заједно са Марком Пјановићем из Брчког, намамиле Радошевића на састанак на који су умјесто њих дошле убице, због чега су ухапшени Стефан З. (28) и Лука В. (26) као директни извршиоци.

Иако су бројни медији објавили да се ради о новој методи којој прибјегавају мафијаши, треба нагласити да су жене, нажалост, гледајући криминал кроз историју, много пута злоупотребљене или ангажоване у "прљавим пословима".

То за портал Радиосарајево.ба тврди и Марко Ницовић, члан Свјетске асоцијације шефова полиција и бивши први човјек београдске полиције.

Према његовим ријечима, разлога за овакав негативан тренд је и превише.

"Прије свега, жене криминалцима служе као покриће", каже Ницовић и наставља:

"Жена у неким ситуацијама, уколико треба, рецимо, извиђети ситуацију на терену, не изазива пажњу жртве. Опет, с друге стране, жене су вјеште да врло лако намаме жртву на жељено мјесто на којем ће лако бити брутално убијена."

 

Саговорник каже да жене не морају нужно бити искориштене само у наведене сврхе, јер су неријетко, поготово својим партнерима, алиби за полицију и истражиоце.

Ницовић додаје да у оваквим ситуацијама не мора искључиво да се ради о односу љубавника или супружника.

Нема правила

"Било је ситуација да су заједно дјеловали брат и сестра. Дакле, нема правила", појашњава Ницовић.

Када је ријеч о "наградама", кроз праксу се показало да, такође, нема правила. Жене, поготово младе дјевојке, неријетко само ради осјећаја припадности "опасним" момцима спремне су да ураде све, али исто тако "прљаве" послове обављау искључиво из материјалне користи, неког обећаног положаја и слично, појашња Цицовић.

На крају треба нагласити да често, поготово у случају великих и озбиљних криминалних организација, жене практично буду приморане на сарадњу са мафијом!

Користили и мисице

Да су се жене, нажалост, и раније користиле у свијету криминала потврђују и Интерполове потјернице.

Једна од најпознатијих бјегуница, макар када се ради о БиХ, јесте Слободанка Боба Тошић (36), некадашња Плејбој зечица и бивша мисица. Она је осуђена у БиХ и њено име се годинама налази на потјерници Интерпола.

Тошић је побјегла из кућног притвора прије него је добила позив на издржавање казне од двије и по године затвора због помагања у покушају убиства Ђорђа Ждрала 2006. године у Лукавици.

Тачније, налази се на црвеној Интерполовој потјерници због помагања Дарку Елезу у покушају убиства свог бившег кума Ђорђа Ждрале.

Све се одиграло 2006. године. Према наводима оптужнице, њена улога била је да у насељу Врањеш у Источном Сарајеву намами жртву на мјесто гдје су у засједи чекали, како се тада сумњало, Дарко Елез и Бранимир Минић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана