Zašto kriminalci sve češće angažuju žene za obavljanje "prljavih" poslova?

G.S.
Zašto kriminalci sve češće angažuju žene za obavljanje "prljavih" poslova?

SARAJEVO - Hapšenje maloljetnice (17) i državljanke Bosne i Hercegovine Azre Šabanović (21) koje se sumnjiče da su bile saučesnik u ubistvu Ranka Radoševića (54), zvanog Ranko Eskobar koje se dogodilo nedavno u beogradskom naselju Rušanj, otvorilo je niz pitanja za policijske agencije, ne samo u Srbiji, već i Bosni i Hercegovini.

Jedno od pitanja koja se nameću jeste da li su mafijaši počeli angažovati i žene za izvršenje svojih "prljavih" naloga pa i najtežih krivičnih djela - svirepih ubistava.

Portal radiosarajevo.ba podsjeća, maloljetnica i Azra Šabanović sumnjiče se da su radile po nalogu pripadnika "kavačkog klana".

Ranko Radošević Eskobar je označavan kao jedan od vođa "nikšićkog klana" i čovjek blizak "škaljarcima" i ubijenom vođi te grupe, Jovanu Vukotiću. Odatle i sumnja da su maloljetnica, Azra Šabanović i još tri mladića za njegovo ubistvo trebali da budu "nagrađeni" od strane "kavčana".

Namamile žrtvu

Njih dvije su, zajedno sa Markom Pjanovićem iz Brčkog, namamile Radoševića na sastanak na koji su umjesto njih došle ubice, zbog čega su uhapšeni Stefan Z. (28) i Luka V. (26) kao direktni izvršioci.

Iako su brojni mediji objavili da se radi o novoj metodi kojoj pribjegavaju mafijaši, treba naglasiti da su žene, nažalost, gledajući kriminal kroz istoriju, mnogo puta zloupotrebljene ili angažovane u "prljavim poslovima".

To za portal Radiosarajevo.ba tvrdi i Marko Nicović, član Svjetske asocijacije šefova policija i bivši prvi čovjek beogradske policije.

Prema njegovim riječima, razloga za ovakav negativan trend je i previše.

"Prije svega, žene kriminalcima služe kao pokriće", kaže Nicović i nastavlja:

"Žena u nekim situacijama, ukoliko treba, recimo, izviđeti situaciju na terenu, ne izaziva pažnju žrtve. Opet, s druge strane, žene su vješte da vrlo lako namame žrtvu na željeno mjesto na kojem će lako biti brutalno ubijena."

 

Sagovornik kaže da žene ne moraju nužno biti iskorištene samo u navedene svrhe, jer su nerijetko, pogotovo svojim partnerima, alibi za policiju i istražioce.

Nicović dodaje da u ovakvim situacijama ne mora isključivo da se radi o odnosu ljubavnika ili supružnika.

Nema pravila

"Bilo je situacija da su zajedno djelovali brat i sestra. Dakle, nema pravila", pojašnjava Nicović.

Kada je riječ o "nagradama", kroz praksu se pokazalo da, takođe, nema pravila. Žene, pogotovo mlade djevojke, nerijetko samo radi osjećaja pripadnosti "opasnim" momcima spremne su da urade sve, ali isto tako "prljave" poslove obavljau isključivo iz materijalne koristi, nekog obećanog položaja i slično, pojašnja Cicović.

Na kraju treba naglasiti da često, pogotovo u slučaju velikih i ozbiljnih kriminalnih organizacija, žene praktično budu primorane na saradnju sa mafijom!

Koristili i misice

Da su se žene, nažalost, i ranije koristile u svijetu kriminala potvrđuju i Interpolove potjernice.

Jedna od najpoznatijih bjegunica, makar kada se radi o BiH, jeste Slobodanka Boba Tošić (36), nekadašnja Plejboj zečica i bivša misica. Ona je osuđena u BiH i njeno ime se godinama nalazi na potjernici Interpola.

Tošić je pobjegla iz kućnog pritvora prije nego je dobila poziv na izdržavanje kazne od dvije i po godine zatvora zbog pomaganja u pokušaju ubistva Đorđa Ždrala 2006. godine u Lukavici.

Tačnije, nalazi se na crvenoj Interpolovoj potjernici zbog pomaganja Darku Elezu u pokušaju ubistva svog bivšeg kuma Đorđa Ždrale.

Sve se odigralo 2006. godine. Prema navodima optužnice, njena uloga bila je da u naselju Vranješ u Istočnom Sarajevu namami žrtvu na mjesto gdje su u zasjedi čekali, kako se tada sumnjalo, Darko Elez i Branimir Minić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana