Вучетић ухапшен на основу потјернице из 2019. године

Н. Т.
Вучетић ухапшен на основу потјернице из 2019. године

БАЊАЛУКА - Бивши директор предузећа "Никола Тесла" Драган Вучетић у Бугарској је ухапшен на основу потјернице која је за њим расписана 2019. године по наредби Окружног суда у Бањалуци због сумње да је починио злоупотребу службеног положаја и овлашћења и пословну превару, потврђено је „Гласу Српске".

Наводећи иницијале из суда је саопштено да је ову правосудну институцију Министарство унутрашњих послова Републике Српске обавијестило о хапшењу.

"Окружни суд у Бањалуци је данас, 24. новембра  примио допис МУП-а РС Управа криминалистичке полиције, од 22. новембра  којим је суд обавијестио да је Д. В. лишен слободе 16. 11. 2022. године, на Међународном граничном прелазу Аеродром Софиа. Интерпол Сарајево расписао међународну дифузну потјерницу за осумњиченим Д. В. против којег је предузето кривично гоњење за кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлашћења и кривично дјело пословна превара" , речено је "Гласу Српске" у Окружном суду.

Додаје се да је Интерпол Сарајево о хапшењу осумњиченог обавијестио  и Министарство правде БиХ како би се у прописаном временском року доставила молба са пропратном документацијом надлежним органима Бугарске дипломатским каналима.

Како се наводи у саопштењу суда, потјерница за осумњиченим Вучетићем расписана је  29. јула 2019. године због почињених кривичних дјела  и одређен му је притвор због постојања бојазни од бјекства.

" С обзиром на то да је  осумњичени држављанин Њемачке суд  је преко Дирекције закоординацију полицијских тијела БиХ дописом од 7. 11. 2019. Године посредством Интерпол Визбаден  обавјештен да се претходни захтјев за изручење осумњиченог надлежним органима БиХ одбија обзиром да се ради о држављанину Њемачке" саопштили су из суда.

Вучетић је годинама био недоступан органима гоњења, а против њега је Управа криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске још у јуну 2015. године поднијела  извјештај тадашњем Специјалном тужилаштву РС против  због основа сумње да је као в.д. директора ЈП „Никола Тесла" злоупотријебио службени положај и извршио пословну превару, чиме је овом предузећу узроковао милионску штету. 

Предузеће „Никола Тесла" основано је 2012. године са дјелатношћу у области текстила и производње аутомобила, а Вучетић, који је у то вријеме био савјетник Милорада Додика, тадашњег предсједника РС је обећавао масовну производњу електричних аутомобила који ће од „Републике Српске направити најпожељнију дестинацију за инвестирање на Балкану".

Народна скупштина РС је по хитном поступку, на приједлог Владе, у априлу 2013. године дала безусловне гаранције РС за кредитно задужење предузећа „Никола Тесла", а тадашњи министар финансија Зоран Тегелтија је рекао да ће лично сносити одговорност уколико овај пројекат не успије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана