Vučetić uhapšen na osnovu potjernice iz 2019. godine

N. T.
Vučetić uhapšen na osnovu potjernice iz 2019. godine

BANjALUKA - Bivši direktor preduzeća "Nikola Tesla" Dragan Vučetić u Bugarskoj je uhapšen na osnovu potjernice koja je za njim raspisana 2019. godine po naredbi Okružnog suda u Banjaluci zbog sumnje da je počinio zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja i poslovnu prevaru, potvrđeno je „Glasu Srpske".

Navodeći inicijale iz suda je saopšteno da je ovu pravosudnu instituciju Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obavijestilo o hapšenju.

"Okružni sud u Banjaluci je danas, 24. novembra  primio dopis MUP-a RS Uprava kriminalističke policije, od 22. novembra  kojim je sud obavijestio da je D. V. lišen slobode 16. 11. 2022. godine, na Međunarodnom graničnom prelazu Aerodrom Sofia. Interpol Sarajevo raspisao međunarodnu difuznu potjernicu za osumnjičenim D. V. protiv kojeg je preduzeto krivično gonjenje za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i krivično djelo poslovna prevara" , rečeno je "Glasu Srpske" u Okružnom sudu.

Dodaje se da je Interpol Sarajevo o hapšenju osumnjičenog obavijestio  i Ministarstvo pravde BiH kako bi se u propisanom vremenskom roku dostavila molba sa propratnom dokumentacijom nadležnim organima Bugarske diplomatskim kanalima.

Kako se navodi u saopštenju suda, potjernica za osumnjičenim Vučetićem raspisana je  29. jula 2019. godine zbog počinjenih krivičnih djela  i određen mu je pritvor zbog postojanja bojazni od bjekstva.

" S obzirom na to da je  osumnjičeni državljanin Njemačke sud  je preko Direkcije zakoordinaciju policijskih tijela BiH dopisom od 7. 11. 2019. Godine posredstvom Interpol Vizbaden  obavješten da se prethodni zahtjev za izručenje osumnjičenog nadležnim organima BiH odbija obzirom da se radi o državljaninu Njemačke" saopštili su iz suda.

Vučetić je godinama bio nedostupan organima gonjenja, a protiv njega je Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske još u junu 2015. godine podnijela  izvještaj tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS protiv  zbog osnova sumnje da je kao v.d. direktora JP „Nikola Tesla" zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru, čime je ovom preduzeću uzrokovao milionsku štetu. 

Preduzeće „Nikola Tesla" osnovano je 2012. godine sa djelatnošću u oblasti tekstila i proizvodnje automobila, a Vučetić, koji je u to vrijeme bio savjetnik Milorada Dodika, tadašnjeg predsjednika RS je obećavao masovnu proizvodnju električnih automobila koji će od „Republike Srpske napraviti najpoželjniju destinaciju za investiranje na Balkanu".

Narodna skupština RS je po hitnom postupku, na prijedlog Vlade, u aprilu 2013. godine dala bezuslovne garancije RS za kreditno zaduženje preduzeća „Nikola Tesla", a tadašnji ministar finansija Zoran Tegeltija je rekao da će lično snositi odgovornost ukoliko ovaj projekat ne uspije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana